Meghalt egy hajléktalan pár Zuglóban

kövér lajos utca
Budapest, 2017. január 8. Rendőrök és mentőorvos a XIV. kerületi Kövér Lajos utcában. A két áldozaton már nem lehetett segíteni
Vágólapra másolva!
Szombat este még találkoztak társaikkal, reggelre holtan találták a zuglói hajléktalan párt.
Vágólapra másolva!

Kettős haláleset történt vasárnap a fővárosban, hajléktalan pár vesztette életét Zuglóban – értesült az Origo.

Már nem keltek fel

Úgy tudjuk, a 40–50 év közötti férfi és nő több más hajléktalannal együtt egy üres építési telken épített kalyibában lakott, nem messze a Kövér Lajos utca és az Egressy út kereszteződésétől.

Szombat este még találkoztak sorstársaikkal, másnap reggel azonban holtan találták őket.

A halál oka még nem tisztázott – valószínűsíthető, hogy megfagytak a rendkívüli hidegben.

Érdeklődtünk az ügyben a rendőrségnél is, ahol megerősítették a halálesetek hírét. A BRFK közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a történteket, tehát nincs bűncselekményre utaló nyom.

Budapest, 2017. január 8. Rendőrök és mentőorvos a XIV. kerületi Kövér Lajos utcában. A két áldozaton már nem lehetett segíteni Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Senkit se hagyjunk a földön!

A rendkívüli hideg fokozottan veszélyes az utcán élőkre, a járdán vagy fűtetlen kunyhókban pihenő hajléktalanok akár 20-30 percen belül is életveszélyesen kihűlhetnek. Ha valaki földön ülő, fekvő embert lát, ne menjen el mellette, inkább szólítsa meg.

Életveszélyes a földön pihenni, akár 20-30 perc is halálos lehet az extrém hideg miatt Forrás: NurPhoto/Kostis Ntantamis

Ha az illető nem tud válaszolni, hívjuk a 112-es segélyhívó számot, de a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól is segítséget kérhetünk – Budapesten a 061 338 4186 számon elérhetők.

A rászorulókat pontos címekkel is segíthetjük, a diszpecserportal.hu összefoglalójából kiderül, hol vannak a fővárosi és regionális túlélési pontok és menhelyek. A melegedőkben és otthonokban jelenleg mindenkit befogadnak, tekintettel az extrém körülményekre.