Milliárdos földmutyi Tolnában: Hadházy Ákos zavaros üzleti ügyei

Hadházy Ákos
Hadházy Ákos
Vágólapra másolva!
Egy Tolna megyei milliárdos agrárvállalkozóval volt közös cége Hadházy Ákosnak, de később Hadházynak távoznia kellett a cégből, és édesapjával kezdett el közösen üzletelni. Korábban kiderült, hogy Hadházy Ákos édesapja is segédkezett az állami földek megszerzésében egy helyi zöldbárónak. Hadházy Árpád annak a Twickel Györgynek a cégeiben tölt be vezető tisztségeket, aki strómanok segítségével szerzett meg több száz hektárnyi területet. A Ripost szerint a nagy földszerző akciók részese Hadházy édesanyja is.
Vágólapra másolva!

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője 2001 és 2009 között az Állatgyógyászati Központ Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságban volt először ügyvezető, majd vezető tisztségviselő. Ebben az időben üzlettársa volt Varga József, aki Tolna megye egyik vezető agrárvállalkozója. Vargáról a Napi Gazdaság top 100-as kiadványa azt írta 2014-ben, hogy a szekszárdi székhelyű állatgyógyászati Tolnagro-csoport tulajdonosa –

8 milliárdos vagyont és 82. helyezést mondhatott magáénak

a legvagyonosabb magyarok között.

Hadházy Ákos 2009-ben veszett össze a Tolna megyei milliárdossal Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Vargáékról a Vs.hu korábban azt írta, Varga József és felesége, Varga Józsefné az állatgyógyászati termékek kereskedelmével a Tolna megyei vállalkozások közül a második legnagyobb céget építette fel, cégcsoportjuk a paksi atomerőművet követi. 2015 végén a földárveréseken 1,5 milliárd forintot költöttek, de annak összegyűjtéséhez még három év sem kell, akkora a haszon a tevékenységükön. Varga József a Bácsbokodi Aranykalász Zrt. igazgatósági tagjaként az állattenyésztési ágazatból és a tejiparból is kiveszi a részét. Ezek is szépen fialnak, még ha többekkel kell is megosztozni a nyereségen.

Csúnyán összevesztek

Úgy tudjuk, a két fél közötti viszony 2009-ben megromlott, amikor Varga eltávolította a cégből Hadházyt. Hogy pontosan miért szakítottak, azt nem lehet tudni, de egyes szóbeszédek szerint gondok lehettek az elszámolással.

Mindezek ellenére Varga kifizette Hadházyt, tudomásunk szerint 15 millió forintot adott neki, hogy a közeljövőben ne folytasson ilyen jellegű tevékenységet.

Hadházy még ugyanabban az évben, tehát 2009-ben az apja nevére létrehozta a Hadházy-Vet Kft.-t a konkurencia termékeivel. Az apjával 2011-ig voltak közös cégben, tehát üzlettársként két évig voltak együtt. Abban a két évben Hadházy Árpád volt a cég ügyvezető igazgatója.

Strómanok segítségével vásárolt földeket Hadházy Ákos édesapjának üzlettársa Forrás: Origo

Zöldbárónak segédkezett Hadházy édesapja

Mint arról korábban beszámoltunk, az LMP-s antikorrupciós szóvivő és társelnök Hadházy Ákos édesapja is segédkezett az állami földek megszerzésében Tolna megyében. A megyei agrárkamara elnökeként Hadházy Árpád annak a Twickel Györgynek a cégeiben tölt be vezető tisztségeket, akit a helyiek csak zöldbárónak hívnak.

Twickel földterületei egyre csak nőnek, amiket strómanok segítségével szerzett meg.

És persze Hadházy Árpád segítségével.

Magyarázatot követel a Fidesz

A Fidesz közleménye szerint Hadházy Ákos az LMP antikorrupciós szóvivőjének nevezi magát, de ez nem akadályozza meg abban, hogy családján keresztül maga is érintett legyen a Tolna megyei földárverések körüli zavaros ügyekben. Azt is írják, hogy a Fidesz felszólítja Hadházy Ákost, hogy válaszoljon arra a kérdésre, miszerint édesapja, Hadházy Árpád valóban közreműködik-e a Tolna megyei zöldbárónak is nevezett Twickel György kétes földszerzési manővereiben. A párt szerint, amennyiben a vádak igazak, Hadházy Ákos újabb példáját nyújtja az ellenzék szokásos viselkedésének; vádaskodnak, és korrupcióról beszélnek, miközben saját zavaros ügyeikre nem adnak választ. A Fidesz várja Hadházy Ákos válaszát.

Az ügyben már a rendőrség és az ügyészség is vizsgálatot indított, ugyanis a régióban több százra tehető az úgynevezett életjáradéki szerződések száma, amelyeket egy összegben ki is fizettek, tehát valójában adásvételi szerződések köttettek. 159 rendbeli közokirat-hamisítás vádjával indított eljárást a Tolna megyei rendőrség, majd a megyei főügyészség elrendelte a nyomozás újraindítását. Úgy tudjuk, már bírósági szakaszba jutott a földbotrány, vagyis a csalássorozat.

Az életjáradéki szerződés mint típus egyébként azért fontos a földszerzés során, mert azt – az adásvételi szerződéssel szemben – nem kell kifüggeszteni,

így nem élhetnek elővásárlási jogukkal az arra jogosultak.

Soha nem foglalkoztak mezőgazdasággal?

A Tények által megszólaltatott gazdák szerint Twickel néhány emberén keresztül nyert a földárveréseken. Ezek közül az egyik egy 21 éves decsi fiatalember, Konyecsni István, aki a Szekszárd Zrt.-nél dolgozik traktorosként, és több százmillió forint értékben licitált földekre. Ő a Tényeknek azt állította, soha nem licitált semmire. Egy másik, bátaszéki fiatalember papíron félmilliárd forint értékben vásárolt földeket.

A helyi gazdák szerint az árverések után olyanok jelentek meg, akik korábban soha nem foglalkoztak mezőgazdasággal. Szerintük nyilvánvaló, hogy

a földeket strómanok vásárolták fel,

mint például a két, vagyonnal aligha rendelkező fiatalember. A Tényeknek egyértelműen azt mondták, hogy Twickel György és holdudvara állhat a földszerzések mögött.

Hadházy édesanyja is növeli a birtokát

A Ripost szerint a nagy földszerző akciók részese Hadházy édesanyja is, aki a már meglévő több mint 40 hektárja mellé legutóbb Sárpilisen és Várdombon újabb több mint

150 hektárra vetett szemet

egy 30 milliós licit keretében. A lap szerint a kisemmizett helybéliek biztosak abban, hogy az ifjabb Hadházy azért „menekült” a korrupcióellenes szólamok mögé, hogy saját családja immár büntetőjogi következményekkel fenyegető, a magyar termőföldet egy német báró kezére játszó, nagyüzemben folytatott korrupciós tevékenységéről elterelje a figyelmet.