75 autóval és 400 hómunkással takarítják a fővárosi utakat

Havazás, Budapest
Budapest, 2017. január 12. Egy férfi szánkón húzza a gyermekét a XIX. kerületi Wekerle-telepen a havazás után 2017. január 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. csütörtök hajnali 2 óra takarítja a főváros útjait, a munkában 75 autó és 400 hómunkás vesz részt. A Tiszántúlon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, illetve Sarkad térségében változó intenzitással hull a hó, a Magyar Közút Zrt. a havazásban érintett területeken 86 munkagéppel dolgozik az úthálózat hó- és síkosság-mentesítésén.
Vágólapra másolva!

Budapesten éjjel kettőkor, változó intenzitással kezdett havazni, az FKF mérései szerint 3–5 centiméter esett.

Az FKF az időjárási prognózis ismeretében szerdán 22 órától a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban várta a csapadékot, és a havazás kezdetekor 74 téli célgép kezdte meg a fő- és közösségi közlekedési útvonalak szórását, a hóeltakarítás eredményeként csütörtökön üzemkezdettől a BKV járatai rendben közlekednek.

Egy férfi szánkón húzza a gyermekét a Wekerle-telepen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A nappali műszakban 75 téli célgéppel folytatják az utak, és 400 hómunkással az FKF kezelésében lévő közjárdák, közlépcsők síkosságmentesítését.

A munkavégzést nehezíti a -9, -11 Celsius fok körüli hőmérséklet, mert ilyen körülmények között a hintőanyag jelentősen veszít olvasztóképességéből, így lassabban fejti ki hatását.

A Magyar Közút Zrt. 86 munkagépe dolgozik

A Tiszántúlon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, illetve Sarkad térségében változó intenzitással hull a hó, a Magyar Közút Zrt. a havazásban érintett területeken 86 munkagéppel dolgozik az úthálózat hó- és síkosságmentesítésén.

Rákospalota-Újpest vasútállomás a havazás után Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Duna–Tisza közén a havazás elállt, már csak Szentendre és Gyöngyös környékén szállingózik a hó. A Tiszántúlon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, illetve Sarkad térségében még változó intenzitással havazik.

Az eddig lehullott hó vastagsága 1–4 cm között változik országszerte.

Az Útinform tájékoztatása szerint a gyorsforgalmi utak burkolata jobbára a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves, az M3-as autópálya káli szakasza kissé latyakos, a főutak nagy része pedig nedves, sónedves.

Egy férfi a havat söpri a budapesti Vérmezőnél Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg Hajdú Bihar és Békés megyében helyenként vékony rétegben havas, letaposott havas vagy latyakos szakaszokra kell számítani. A mellékutakon a Dunántúl északi felén, az Északi-középhegység területén és a Tiszántúl nagy részén téli útviszonyok a jellemzők: havas, hókásás, letaposott havas, latyakos az alsóbbrendű utak burkolata.