Magas kitüntetést kap a távozó Colleen Bell

2017.01.12. 12:53

Egy hét múlva, január 20-án elutazik Magyarországról Colleen Bell, miután lejár a nagyköveti megbízása. Az Origo információi szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még az utazás előtt magas állami kitüntetést ad át az Amerikai Egyesült Államok távozó nagykövetének. 

Colleen BellFotó: Szabó Gábor - Origo

Szijjártó Péter az Atv.hu-nak decemberben beszélt arról a javaslatáról, hogy a távozó amerikai nagykövet állami kitüntetést kapjon. Arra a kérdésre, korrekt volt-e a kapcsolata Colleen Bell-lel, akkor így fogalmazott: "Nagyon. Szerintem neki nagyon sokat köszönhetünk, vele – remélem, nem fecsegek ki semmi olyat, ami neki kellemetlen –, amikor életünkben először találkoztunk, hosszasan beszélgettünk, nagyon hosszasan. Akkor a végén arra a konklúzióra jutottunk, amit ő mondott ki, hogy szerinte le kell csavarni a hangerőt. Az elmúlt két esztendőben, nagyjából amióta itt van, ezt tényleg profin meg is oldotta. 

Ha nem ő lett volna az amerikai nagykövet, akkor a mostaninál sokkal rosszabb magyar–amerikai viszony alakult volna ki, aminek aztán már lehetett volna kihatása mind a védelmi, mind a gazdasági együttműködésünkre. Ő viszont azért jött ide, hogy a magyar–amerikai kapcsolatrendszert javítsa. És ő ezt, a saját maga elhatározását, végre is hajtotta. Tehát szerintem neki nagyon sokat köszönhetünk. Ezért én azt javasoltam, hogy kapjon egy komoly kitüntetést, mielőtt távozik” – mondta Szijjártó Péter. 

Szijjártó Péter január 17-én adja át a kitüntetést Colleen BellnekFotó: Polyák Attila - Origo

A kitüntetésre maga Szijjártó Péter terjesztette fel a nagykövetet, a köztársasági elnök pedig a felterjesztést jóváhagyta, így a külgazdasági és külügyminiszter január 17-én kedden a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adja át Colleen Bellnek. 

Szijjártó Péter többször is jelezte, nagyra értékelik az amerikai diplomata munkáját, akinek nagy szerepe van abban, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatok javultak.  

A távozó amerikai nagykövet korábban ezt írta a Facebook-oldalán: 

Köszönöm, Magyarország, az irántam és családom iránt tanúsított kedvességet és barátságot. Hiányozni fog az itteni munkám, de tovább dolgozom majd az országaink közötti kapcsolatok erősítésén. Colleen Bell január 20-án utazik vissza az Amerikai Egyesült Államokba. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK