Cáfolják Hadházy védekezését

2017.01.12. 12:07

Mind édesanyja földárverési részvételében, mind a család tulajdonában lévő földterület nagysága kapcsán is ellentmondó nyilatkozatokat tett Hadházy Ákos, az LMP korrupcióellenes szóvivője. A politikus korábban kijelentette, azonnal lemond, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem mond igazat.

Hadházy Ákos az LMP korrupcióellenes szóvivője és egyben társelnöke ezt írta szerdán a Facebookon: "A TV2 hamisan állította, hogy Édesanyám állami földek árverésén részt vett. Előzetesen valóban regisztrált, azonban ilyen árverésen sem ő, sem jogi meghatalmazottja nem vett részt."

A Ripost cikke szerint ezzel szemben édesanyja az árverési jegyzőkönyvekkel dokumentáltan, jogi képviselőjével - Kurucz Mihály - rész vett három, összességében több mint 300 millió forintot összértékű liciten ahol három nagy birtokot, összesen, több mint 150 hektárt akartak megszerezni. Az ügyvéd Hadházy édesanyja képviseletében írta alá a jegyzőkönyvet, és a több mint 300 millió forint tíz százalékos előlegét, 30 millió 365 ezer forintot be is fizettek az árverést megelőző nap.

Hadházy: Azonnal lemondok, ha

A Hadházy édesanyját képviselő ügyvéd egyébként gyakori részvevője a hatalmas birtokokról szóló földárveréseknek. Például Hadházy apjának cégtársa Gscheidt Mátyás és családja képviseletében. Mindannyian Freiherr von Twickel báróval vannak kapcsolatban, aki már sok száz hektár földet szerzett meg különböző trükkökkel, strómanok révén.

Hadházy Ákos az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. december 12-én.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hadházy Ákos ellentmondóan nyilatkozott egy másik kérdésben is. Azt állította, hogy családja tulajdonában összesen csupán 6 és fél hektár van. Tulajdoni lapok igazolják, hogy ennek több, mint a kétszerese, több, mint 14 hektár van máris a szűken értelmezett Hadházy-család nevén. A politikus a Facebook-bejegyzésben kijelentette, azonnal lemond, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem mond igazat. Még azt is hozzátette, hogy édesanyja erkölcsi okokból nem vesz részt a földliciten.

A zöldbáró és a strómanok

A Tolna megyei „zöldbáró", Georg Albert Freiherr von Twickel gyanús földszerzési manővereiről elsőként portálunk készített tényfeltáró cikket. Mint kiderült, az LMP-s antikorrupciós szóvivő és társelnök Hadházy Ákos édesapja is segédkezett az állami földek megszerzésében Tolna megyében. A megyei agrárkamara elnökeként Hadházy Árpád annak a Twickel Györgynek a cégeiben tölt be vezető tisztségeket, akit a helyiek csak zöldbárónak hívnak. Twickel földterületei pedig egyre csak nőnek, amiket strómanok segítségével szerzett meg. Ezt követően a TV2 Tények találta meg azokat a strómanokat, akik „nevükre vették" a földeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK