25-30 centiméternyi hó is hullhat

2017.01.13. 06:13

Visszavonták az ónos eső miatt több megyében és a fővárosra is kiadott másodfokú riasztásokat. A nap folyamán viszont további havazásra figyelmeztetnek, többfelé 25-30 centiméternyi hó is hullhat. A rendőrség és a katasztrófavédelem fokozott figyelmet kér az útnak indulóktól.

Visszavonták az ónos eső miatt több megyében és a fővárosra is kiadott másodfokú riasztásokat. A nap folyamán viszont további havazásra figyelmeztetnek, többfelé 25-30 centiméternyi hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken hajnalban a tartós ónos eső veszélye miatt adott ki másodfokú riasztásokat. Mostanra ezeket mindenhol mérsékelték, illetve visszavonták. Továbbra is elsőfokú figyelmeztetés, riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. A nap első felében az Alföld középső részein, majd az esti, éjszakai órákban az északkeleti részeken (Szabolcs, esetleg Hajdú-Bihar) lehet számítani ónos esőre.

Forrás: met.hu

Várhatóan a délutáni, esti óráktól már a síkvidéken is inkább a havazás lesz a jellemző, ezeken a területeken maximum 10 centiméternyi, a magasabban fekvő részeken akár 15 centiméternyi hóréteg alakulhat ki. Az Északi-középhegységben 25-30 centiméternél is több hó hullhat.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Szintén a hó miatt a fővárosban és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva fokozott figyelmet kért az útnak indulóktól, hiszen a megváltozott útviszonyok miatt lassabban kell vezetni.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a havazás és az ónos eső miatt fennakadások lehetnek a forgalomban, ezért hosszabb menetidőre kell készülniük az érintett térségekben közlekedőknek.
A rendőrség is azt kéri, hogy a közlekedők járművük sebességét az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg.