Egyre többen veszik igénybe a gyed extrát

2017.01.14. 10:44

2014-ben még 47 ezren, 2016-ban - az előzetes adatok alapján - pedig már nagyjából 70 ezren vették igénybe a gyed extra családtámogatási formát. 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában beszélt arról, hogy dinamikusan nő a gyed extrát igénybe vevők száma.

Novák Katalin elmondta, hogy a

2014-es 47 ezer után tavaly - az előzetes adatok szerint - már körülbelül 70 ezren kérték ezt a családtámogatási formát.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az államtitkár szerint nem az a lényeg, hogy egyre többen mennek vissza dolgozni a gyereknevelés mellett, hanem az, hogy megadták a választás szabadságát a szülőknek. A gyed extra 2014-es bevezetése előtt a gyedről, gyesről visszatérő, és teljes állásban dolgozó anyák nem kaptak sem gyest, sem gyedet.

Novák Katalin azt mondta, hogy a gyed extrával

felszámoltak egy igazságtalan helyzetet is.

Korábban ugyanis - mint mondta -, ha három éven belül több gyerek is született, akkor csak a legkisebb után kapott a család támogatást, ezzel gyakorlatilag büntették azt, ha valaki három éven belül több gyereket is vállalt.