Szociális államtitkárság: idén elindulnak a szegény gyerekes családokat segítő projektek

2017.01.16. 12:14

Még az idén elindul valamennyi, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) alprojektje, ezek között kettő a szegény gyerekes családoknak nyújt támogatást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága.

A rászorulókat támogató operatív programot egy európai segítségnyújtási alap, a FEAD finanszírozza, amelynek

célja a leginkább rászorulók támogatása, a szegénység csökkentése.

Az RSZTOP első - a hajléktalan embereket segítő - projektjét decemberben indította el Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Andriana Sukova-Toshevával, az Európai Bizottság foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadásért felelős főigazgatóság befektetésekért felelős igazgatójával. Az uniós és hazai forrású program lényege, hogy négy éven át négyezer hajléktalan ember kaphat egy tál meleg ételt hétköznaponként, összesen négymilliárd forintból a fedél nélkülieket segítő és ellátó intézményeken keresztül.

Az államtitkárság közlése szerint a tavaly indult program további alprojektjei a kiírásban szereplő, mindenki által ismert ütemezés szerint idén fokozatosan indulnak majd el.

Az RSZTOP-ban több mint 34 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre,amelynek keretében öt alprojekten keresztül segíti a kormány a leginkább rászorulókat - írták. Az államtitkárság az alprojektek között említette az élelmiszersegély és az alapvető fogyasztási cikkek biztosítását szegény gyerekes családoknak, valamint az élelmiszersegély biztosítását szociálisan rászoruló, megváltozott munkaképességű, valamint rendkívül alacsony jövedelmű időskorúak számára.

A programok kerete csaknem 30 milliárd forint.