Nincs egyetértés a vagyonnyilatkozatok ügyében

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés ellenzéki frakciói mind szükségesnek tartják a politikusi vagyonnyilatkozat-tételi rend megváltoztatását, a Fidesz azonban úgy látja: a magyar rendszer az egyik legszigorúbb Európában, amelynek megváltoztatására az ellenzéki nem tett jó javaslatot.
Vágólapra másolva!

Többpárti egyeztetést tartottak az LMP kezdeményezésére a vagyonnyilatkozatok rendjének megváltoztatásáról. A tanácskozáson Vas Imre (Fidesz), Harangozó Tamás (MSZP), Dúró Dóra és Szilágyi György (Jobbik), valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos (LMP) vett részt.

Vas Imre az LMP javaslatát – amely kötelező vagyonosodási vizsgálatot írna elő, és az Állami Számvevőszékre bízná a vagyon és a jövedelem egyensúlyának összevetését – több ponton bírálta.

Így is elég szigorú

A Fidesz nyitott lenne a jó javaslatokra, ilyenekkel azonban nem találkozott az egyeztetésen, az LMP-ét mind politikailag, mind szakmailag alkalmatlannak tartja – fogalmazott. A párt szerint a magyar rendszer amúgy is az egyik legszigorúbb Európában.

Harangozó Tamás szerint pártja mind a kötelezettek körét bővítené, mind az adatközlés módját megváltoztatná, a politikusi vagyonokról a közhiteles nyilvántartásokból nyerne adatokat, nem csupán önbevallás útján. Emellett mind az ellenőrzésre, mind a szankciókra nagyobb súlyt helyeznének, javaslatuk szerint elveszítené parlamenti mandátumát az a képviselő, akiről az Országgyűlés kimondja, hogy nyilatkozata valótlanságokat tartalmaz.

Szél Bernadett értékelése szerint a kormánypártoknak nem áll szándékukban a mostani idejétmúlt, rossz rendszer megváltoztatása, amelyben a politikusok „szappanoperát játszhatnak a vagyonnyilatkozatokkal”.

Az ellenzék politikusai viszont azt mondták: szakértői szinten dolgoznak ki a jövőben egy közös javaslatot, amely egy következő kormányzat számára elfogadható lehet.