Vitathatatlan, hogy a NATO-nak erőteljesebben és eredményesebben kellett volna fellépnie a terrorellenes küzdelem terén - közölte Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben, Donald Trump megválasztott amerikai elnök azon kijelentésére reagálva, amelyben a szövetséget "elavultnak" nevezte.

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Trump a The Times-nak adott interjújában azért minősítette elavultnak a NATO-t, mert az nem foglalkozik a terrorizmussal.

Stratégiai szerződés aláírása a Thyssenkrupp-al A képen: Szijjártó PéterFotó: Polyák Attila - Origo

"Ha mindezt egy liberális megválasztott amerikai elnök mondta volna, akkor azért szerintem nem kéne meglepődnünk, ha az európai liberális média- és politikai elit most úgy ünnepelné a nyilatkozattevőt, mint akinek a szavai fantasztikusan progresszívek, és európai szempontból mindenképpen jól meg kell őket gondolni" - mondta Szijjártó.

Hozzátette, Közép-Európai mindig vesztett azon, ha a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt egymással, ezért Magyarországnak egyértelműen érdeke az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok rendeződése.

Jó remény a szíriai rendezésre

Soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai rendezésre a polgárháború kirobbanása óta, megoldás azonban kizárólag akkor születhet, ha az amerikaiak és az oroszok meg tudnak állapodni egymással - jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán.

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a helyzet megoldását segíti Donald Trump megválasztott amerikai elnök pragmatikus álláspontja, a szíriai tűzszüneti egyezmény és az Asztanában január 23-án kezdődő békekonferencia.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, csak a béke megteremtése utána kellene majd megnyitni a vitát arról, hogy ki vezesse az országot, és a leghelyesebb az lenne, ha ezt a döntést a szíriai emberekre bíznák.

A közel-keleti helyzet kapcsán Szijjártó azon véleményének adott hangot, hogy "csak akkor lehet tartós politikai megoldásra számítani a térségben, ha olyan decentralizáció megy végbe, amely

minden etnikai és vallási közösség számára lehetővé teszi a biztonságos életet".

Szavatolni kell a keresztény közösségek visszatérését és biztonságát. Ez ma "kevésbé biztosított", ezért egy "adminisztratív zóna" létrehozására van szükség a térségben, amelyben nemzetközileg garantálni lehetne a keresztények visszatérését - vélekedett a tárcavezető, aki szerint ez a megoldás semmilyen módon nem sérthetné egyetlen állam területi integritását és szuverenitását sem.

Az uniós külügyminiszterek ülésének munkabédjét a közel-keleti békefolyamat kérdése uralta, amelyről szólva Szijjártó hangsúlyozta, továbbra is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy közvetlen tárgyalások nyomán jöjjön létre a kétállami megoldás.

Mint mondta, a magyar kormány nem támogat semmilyen olyan intézkedést, amely távolabb visz ettől a céltól, ezért nem tartották helyesnek az előző napi párizsi békekonferencia időzítését és konstrukcióját sem. "Furcsa egy kétállami megoldásról beszélni úgy, hogy az a két állam vagy két identitás nincs ott" - fogalmazott.