Biztonságosan üzemelnek az atomlétesítmények, közülük a legismertebb, a Paksi Atomerőmű negyedik blokkjának üzemidő-hosszabbításáról hamarosan dönt az Országos Atomenergia Hivatal.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által felügyelt mintegy négyezer, atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmény az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemelt tavaly - számolt be Fichtinger Gyula főigazgató.

Összesen 28, biztonsággal kapcsolatos eseményt jelentettek 2016-ban, de a hétfokozatú nemzetközi eseményskála alapján ezek mindegyike a legenyhébb, skála alatti besorolást kapta.

Az OAH várhatóan az idén, az első félévben dönt a paksi atomerőmű új blokkjainak telephelyengedélyéről - ismertette Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes.

A legismertebb, atomenergiát alkalmazó létesítmény a Paksi AtomerőműForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A működő négy paksi blokk közül kettőnél már korábban engedélyezték az üzemidő hosszabbítását, tavaly a hivatal kiadta a harmadik blokk további 20 éves üzemeltetését lehetővé tevő engedélyt, a negyedik blokk üzemidő-hosszabbítására vonatkozó, tavaly decemberben beadott kérelemről mostanában döntenek.

Elhangzott: a japán fukushimai atomerőműben 2011 márciusában történt baleset után - az Európai Bizottság kezdeményezésére - a paksi atomerőműben célzott biztonsági felülvizsgálatot hajtottak végre, hogy még biztonságosabbá tegyék a létesítményt.

Az OAH felügyeli az erőműben a feladatok végrehajtását, a hatóság a 46 feladatból eddig 33 teljesítését fogadta el, öt feladatnál van csúszás, de az intézkedéseket 2018 végéig végrehajtják.