Ónodi-Szűcs Zoltán: Tovább csökkennek a várólisták

2017.01.19. 11:42

Jelentősen csökkentek a kórházi várólisták, a további mérséklődésre pedig idén 5 milliárd forintot szán a kormány. Nem csak a várólistások száma, de a várható várakozási idő is csökkent Ónodi-Szűcs Zoltán szerint.

Az egészségügyi államtitkár elmondta: 2012-ben a várólistákon 70 ezren voltak, ez a szám 2015 novemberére 35 125-re, idén januárra pedig 27 959-re csökkent.

Az államtitkár közölte, hogy a várólisták csökkentésére 2012 óta eddig 12 milliárd forintot fordítottak.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárFotó: M. Schmidt János - Origo

Ónodi-Szűcs szerint egy korszak lezárult, a továbbiakban már csak finomhangolásokra van szükség. Hozzátette: 180 ezer az éves műtéti szám, vagyis a kapacitás többszöröse a várakozók számának.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója szerint nem csak a várólistások száma, de a várható várakozási idő is csökkent, például szürkehályogműtétre a korábbi 600 nap helyett 90 napot, csípőprotézis-műtétre 658 nap helyett 311-et kell várni.

Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések - képünk illusztrációForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elhangzott, hogy az OECD-adatok alapján Európában ötödik helyen szerepel Magyarország a kórházi várólisták tekintetében. Egyes műtétek esetében még dobogós is Magyarország, míg öt évvel ezelőtt, a várólista-csökkentési programot megelőzően ez nem volt így.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK