A 2024-es budapesti olimpiai pályázat egyik nagykövete szerint a játékok rendezése jót tenne az országnak, ráadásul attól sem kell tartani, hogy a görögországihoz hasonló gazdasági válság alakulna ki. Szalay-Berzeviczy Attila szerint a magyar pályázat megalapozottabb, mint az athéni volt. 

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) alapítója szerint a 2024-es olimpia rendezése jót tenne az országnak, a görögországihoz hasonló gazdasági válság kialakulásától pedig nem kell tartani – azért sem, mert a görögök problémáját szerinte nem a 2004-es olimpia megrendezése okozta. 

Szalay-Berzeviczy Attila (jobbra), a budapesti olimpiai pályázat egyik nagyköveteFotó: Adrián Zoltán - Origo

"Az EU-hoz csatlakozásunk óta egy igazi, markáns, jól kommunikálható, mindenki számára érthető nagy cél nem lebegett előttünk, egy gazdaság versenyképességéhez, fejlődéséhez pedig mindig szükség van nagy célokra" – mondta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat egyik nagykövete.

A görögök nem ebbe mentek tönkre

Szerinte a görögöknél az okozta a problémát, hogy nagyon sebezhető és védtelen volt az ország. Nem az olimpia miatt állt teljesen védtelenül Görögország, hanem azért, mert akkor már 20 éve egy teljesen felelőtlen makrogazdasági politikát folytatott"  – sorolta az okokat Szalay-Berzeviczy Attila. 

Nejlonzacskókon az olimpiai pályázat logójaFotó: Hirling Bálint - Origo

Sőt – állapította meg – ha nincs az olimpia, akkor a görög gazdaság már 2002-ben nagyon súlyos helyzetbe került volna. A szakember elmondta: ez a terv, amivel pályázunk Los Angelesszel és Párizzsal szemben a 2024-es játékok rendezésére, politikai kurzustól függetlenül tíz éve a tuti megoldás. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 13-án, limai ülésén dönt a 2024-es házigazdáról.