Meghalt 16 magyar egy Verona melletti buszbalesetben

Olaszország, halálos buszbaleset, A4-es autópálya, Verona túlélő diák
Verona, 2017. január 21. Az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán történt buszbaleset túlélői érkeznek a veronai rendőrkapitányságra 2017. január 21-én, miután a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek. (MTI/AP/Antonio Calanni)
Vágólapra másolva!
Egy franciaországi sítáborból tartott hazafelé a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium csoportja, amikor péntek éjjel Verona közelében betonoszlopnak csapódott és kigyulladt a buszuk. A buszon jelenlegi, illetve korábbi diákok, tanárok és egy család is utazott. Tizenhatan meghaltak, egy testnevelő tanár sok tanulót kimentett a már égő buszból. Szemtanúk szerint az autóbusz egyik kerekével lehetett gond.
Vágólapra másolva!

16-an meghaltak egy magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz olaszországi balesetében, amely péntek éjjel történt Verona közelében. Egy utast mesterséges kómában tartanak, két utas állapota súlyos-válságos, rajtuk kívül 10 súlyos és 13 könnyű sérült van kórházban – mondta szombaton délelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője szombat késő délután azt közölte, két férfi van életveszélyes állapotban a veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/EPA/ANSA/VIGILI DEL FUOCO/Vigili Del Fuoco Handout

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium csoportja egy franciaországi sítáborból tartott hazafelé, amikor éjfél előtt néhány perccel egy autópálya-csomópontnál a busz a szalagkorlátnak ütközött, majd hosszas csúszás után egy hídpillérnek csapódott. Tűz ütött ki, ami gyorsan terjedt, a füst pillanatok alatt betöltötte az utasteret. A miniszter megerősítette, hogy

az olasz rendőrök nem találtak féknyomot.

A veronai államügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított. Azt próbálják tisztázni, ki felelős a tragédiáért. Találkozni akarnak az áldozatok rokonaival is.

Nem tudták elhagyni a buszt

A veronai közlekedési rendőrség parancsnoka, Girolamo Lacquaniti szombat reggel azt mondta, a tűzoltók 16 súlyosan megégett holttestet emeltek ki a roncsok közül. Ez azt jelenti, hogy az áldozatok mindegyike azok közül került ki, akik nem tudtak gyorsan kimenekülni az ütközés után azonnal kigyulladt buszból.

„A buszon hátul ülők az ablakokat kitörve, sikolyok között, teljes pánikban jutottak ki a járműből – mondta Timaffy Judit milánói magyar főkonzul. – Sokan közülük aludtak, és az ütközéstől ébredtek fel.

Őt súlyos égési sérülésekkel vitték kórházba" – közölte a főkonzul.

Az autóbusz teljesen kiégett, a mentésben részt vevők hatalmas tragédiáról beszéltek. Az Ansa hírügynökségnek egy szemtanú olyan szörnyű látványról számolt be, amelyet soha nem fog elfelejteni.

Gond lehetett az egyik kerékkel

A rendőrség tudomása szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, miért szaladt le a busz az autópályáról. Az olasz állami RAI rádió szerint

egy szlovén kamionsofőr, aki a busz mögött haladt, valamilyen problémát látott az egyik keréknél.

Ezt próbálta jelezni is a sofőrnek, aki azonban nem tudott elég gyorsan reagálni. A szlovén kamionos a helyszínen segített a mentésben is.

Teljesen kiégett a busz Forrás: AFP/Handout

Az Ansa hírügynökség is arról ír, hogy egy kamionsofőr nagyjából harminc kilométerrel a baleset helyszíne előtt látott egy buszt, amelynek nem volt rendben az egyik kereke. Egyelőre azonban nem erősítették meg ezt a verziót, a baleset körülményeit még vizsgálják, és sokat segíthetnek az autópálya kamerái is.

Nagyobb volt a létszám

Az utaslistán 54 utas és 2 sofőr szerepelt, de

Vizsgálat fogja tisztázni, hogy mennyien voltak a járművön – közölte Szijjártó Péter.

Tóth Gábor, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy az iskola 36 diákja mellett volt tanulók, 3 tanár, valamint egyikük családja utazott a buszon. Megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon.

Fekete zászló lobog a Szinyei Merse Pál Gimnázium falán, a főváros VI. kerületében Forrás: MTI/Marjai János

Az számára is rejtély, miért vezette – az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint – a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra - mondta. Hozzátette, hogy

az iskola évek óta ugyanarra a helyre szervezi a sítáborokat.

A gimnázium honlapján lévő, egy korábbi beszámoló alapján ez a délkelet-franciaországi Puy St. Vincent lehet.

A mentőszolgálat szakemberei is a helyszínre utaznak

Az olasz Ansa hírügynökség szerint a legsúlyosabb sérülteket a Borgo Trento és Borgo Roma kórházakba szállították, a kevésbé súlyosakat a San Bonifacio kórházba. Szijjártó Péter azt mondta, 12-en jól vannak, őket először egy rendőrségi ingatlanban, majd egy dél-veronai szállodában helyezték el, pszichológus foglalkozik velük. Várhatóan ide költöztetik majd az érkező szülőket is.

A magyar kormány állja majd a szülők kiutazását, ottani tartózkodási költségeiket, ahogy a hazatérést és a holttestek hazaszállítását is. Vasárnap kezdődik a holttestek azonosítása.

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei

repülővel, és négy jól felszerelt mentőautóval indultak el Budapestről szombaton a veronai buszbaleset sérültjeihez

- közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.

Eddig már négy budapesti kórház jelezte, hogy teljes kapacitással várják a buszbaleset sérült túlélőit.

A konzulátus ad információt

A hozzátartozók ezen az ügyeleti számon érdeklődhetnek a konzulátusnál a diákok állapotáról és az újabb fejleményekről:

0039/339-62-19-517