Influenza miatt 69 kórházban tilos a látogatás

2017.01.22. 18:22

Az influenzajárvány miatt az országban számos egészségügyi és ápolási intézményben részleges vagy teljes látogatási tilalmat rendeltek el.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legfrissebb adatai szerint 69 egészségügyi intézményben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt.

Van, ahol csak néhány osztályt érint a korlátozás, máshol viszont a teljes intézményre kiterjed. Az is változó, hogy mióta van érvényben a tilalom: akad példa tavaly december óta és néhány napja érvényben lévő rendelkezésre is.

Az alábbi térképen a piros-fehér keresztekre kattintva egyszerűen megnézheti, melyik kórházban és melyik osztályon tilos a látogatás. A kék-fehér jelöléseknél az látható, hogy 100 ezer lakosra számítva hányan fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az elmúlt hetekben az adott megyében.

 A legutóbbi ÁNTSZ-tájékoztató alapján 2017 második hetében tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma, nagyjából kétszer annyi beteget regisztráltak, mint az év első hetében.

Körülbelül 31 600 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz január 9. és 15. között, vagyis 100 ezer lakos közül átlagosan 321-en keresték fel az orvosukat.

Noha minden megyében emelkedett az előző héthez képest a betegek száma, a 100 ezer lakosra vetített arányt nézve jelentősek a különbségek.

A legnagyobb arányban

  • Győr-Moson-Sopron megyében fordultak orvoshoz influenza miatt (100 ezer lakosból 482),
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében ez az arány 466,
  • Pest megyében pedig 435 volt.

Átlagosan a legkevesebben 

  • Heves megyében (100 ezer lakosból 109 ember),
  • Nógrád megyében (124),
  • Veszprém megyében (148)  

mentek orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel.

Az ÁNTSZ jelentése szerint a leggyakrabban az óvodás és általános iskolás korú gyerekek betegedtek meg.