Az olaszországi buszbaleset áldozatainak emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány. Az Országház előtt reggel Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással félárbócra eresztik, a középületekre pedig gyászlobogót tűznek ki.

A kormány döntésének megfelelően nemzeti gyásznapot tartanak ma a péntek éjjel Verona közelében történt buszbaleset áldozatainak emlékére.

A kormány Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére nyilvánította a buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá.

Az erről szóló kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbócra kell ereszteni.

Katonai tiszteletadás mellett vonják fel, majd engedik félárbócra a nemzeti lobogótForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyes középületeken gyászlobogót helyeznek el, illetve félárbócra eresztik a nemzeti és az EU-s zászlót.

Magyarország lobogóját reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbócra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében.

A nemzeti gyásznapon a nemzeti lobogó félárbócra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól.

A kormányhatározat azt is előírja, hogy az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.