„Őszintén hiszem, hogy egy olimpia évtizedekre adna erőt, motivációt, hitet a magyar embereknek, pozitívan formálná nemzetünk identitását, és biztosítana lehetőséget fővárosunknak és az egész országnak a fejlődésre” – mondta az Origónak Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok.

Miért tartja fontosnak, hogy kiálljon a budapesti olimpia 2024-es pályázata és megrendezése mellett?

Amellett, hogy a koromból fakadóan 2024-ben még aktív versenyzőként is részt vehetnék egy hazai rendezésű olimpián, magyar sportolóként, sportszerető emberként és budapesti patriótaként egy nagy gyerekkori álmom is valóra válna a rendezés jogának elnyerésével. Mielőtt szerepet vállaltam volna a kampányban, igyekeztem megismerni az Agenda 2020 reformprogramot, elolvastam a különböző tanulmányokat, dokumentumokat, és többször, hosszasan beszélgettem a budapesti pályázat vezetőivel is. Ezek együttesen meggyőztek arról, hogy nem csak a fővárosiak, a magyar társadalom egésze profitálna egy budapesti olimpiából.

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó szerint mindenki profitálna az olimpiai rendezésbőlForrás: MTI/Mohai Balázs

Személyesen milyen lépéseket tud tenni, hogy végül Budapest nyerje el a rendezés jogát?

Kozák Danuta és Kemény Dénes mellett szerepet vállaltam a pályázatot népszerűsítő országos kampányban. Sportolóként részt veszek a társadalmi párbeszédet előtérbe helyező rendezvényeken, például beszélgettem már vidéki egyetemistákkal, városvezetőkkel, eljutottam civil rendezvényekre. Tagja voltam a magyar küldöttségnek a Nemzeti Olimpiai Bizottságok dohai közgyűlésén, amelyen először prezentálhatta a pályázatát a három kandidáló város, és májusban is a fogadóbizottság tagja leszek, amikor a NOB-delegáció érkezik hazánkba hivatalos terepszemlére.

Mik lehetnek a legnagyobb előnyei a játékok megrendezésének?

Három olimpián vettem eddig részt, így közelről láthattam, milyen sokat jelent a házigazda nemzetnek egy rendezés, és úgy gondolom, hogy Magyarországon is nemzeti üggyé válhatna egy olimpiai és paralimpiai rendezés.

Egyrészt azt gondolom, kitűnő házigazdák lennénk, hiszen eddig is rengeteg világversenynek adtunk otthont, 2017-ben itt lesz a vizes és a cselgáncs-világbajnokság, 2019-ben pedig az öttusa-, a kajak-kenu és a vívó-vb-t is hazánk rendezheti. Persze, egy olimpia komplexebb feladat, de abban biztos vagyok, hogy képesek lennénk magas minőségben és nagyszerű hangulatban megrendezni a versenyeket.

"Képesek vagyunk magas szinten megrendezni a játékokat"Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Másrészt őszintén hiszem, hogy egy olimpia évtizedekre adna erőt, motivációt, hitet a magyar embereknek, pozitívan formálná nemzetünk identitását, és biztosítana lehetőséget fővárosunknak és az egész országnak a fejlődésre.

Mit gondol a mostani aláírásgyűjtésről, mit tanácsolna a fővárosiaknak?

Szerintem az ellenzők megjelenése egy természetes folyamat, hiszen az emberek többsége semmit, vagy keveset tud az olimpiáról és a részletekről. Korábban én is kicsit szkeptikusan álltam a pályázathoz, de aztán tájékozódtam, megismertem a különböző terveket, lehetőségeket. Fontosnak tartom, hogy a kampányon belül is legyen társadalmi párbeszéd, amely valóban reális képet ad az érvekről és ellenérvekről, ezzel megkönnyíti az emberek döntését is.

Milyen esélyt ad a magyar fővárosnak Párizzsal és Los Angelesszel szemben, miben vagyunk jobbak, mint az előbbi városok?

Tulajdonképpen az Agenda 2020-nak köszönhető, hogy mi most pályázhatunk. Ebben a reformprogramban ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kimondta, hogy kisebb költségvetésű, kompaktabb, családiasabb hangulatú, a fenntarthatóságot sokkal inkább szem előtt tartó olimpiát szeretne. Budapest ebbe a képbe illik bele, ez adja a pályázatunk legnagyobb erejét és esélyét.