Mély érzelmeket hozott felszínre a veronai busztragédia

Olaszország, halálos buszbaleset, A4-es autópálya, Verona
A handout photo provided by Italy's institutional agency for fire and rescue service Vigili del Fuoco on January 21, 2017 shows firefighters extinguishing flames in the wreckage of a bus following a crash on the A4 motorway near the Verona East exit, northern Italy. The coach carrying Hungarian teenagers home from a school trip crashed and burst into flames on the motorway in northern Italy, killing 16 people, firefighters said Saturday. Some 39 injured were taken to hospital following the accident near Verona on Friday night, which occurred when the vehicle smashed into a bridge pillar, according to emergency workers. / AFP PHOTO / Vigili del Fuoco / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Széles körben megrázta az embereket a veronai busztragédia. Az elmúlt napokban munkatársaink többször tapasztalták, hogy olyanok is elcsukló hangon, könnyeikkel küszködve beszélnek a történtekről, akikről a közvélekedés azt tartja, hogy rengetegszer voltak már nehéz, szívszorító helyzetben. 
Vágólapra másolva!

A Heim Pál-kórház mentálhigiéniai szakemberei is beszéltek arról az Origónak adott interjúban, hogy megérintették őket a történtek. Dr. Rigler Ilona felnőtt- és gyermekpszichiáter azt mondta, „azt is megható volt látni, hogy a tanáruk, főleg az egyiknek az elvesztése mennyire megviselte őket”.

Urbán Szabó Krisztina gyermekpszichológus pedig azt idézte fel megrendülten, amikor azzal szembesült, hogy a túlélő gyerekeknek a normálisnál „sokkal hamarabb meg kellett élniük, hogy valami végleges, és van olyan, ami felett nincs hatalmunk. Ez nagyon nehéz ilyen életkorban, amikor a kamaszoknak azt szeretjük tanítani, hogy fiam, rajtad áll, a te kezedben van az életed, ezért kell tanulnod, és egyszer csak jön egy ilyen, amikor semmiről sem dönthet. Ez pedig ellentétes mindazzal, amit eddig tanult.”

A Szinyei-gimnáziumban több tucat pszichológus foglalkozott a tanárokkal, akiknek a következő napokban a gyerekek lelkével kell törődniük. Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója azt mondta, hogy eddig többtucatnyian kértek tőlük segítséget.

Kollégánk beszélt tanárokkal a Szinyeiben, akik gyötrődtek amiatt, hogyan kezeljék majd a történteket. „Úgy állok majd az osztály elé, hogy fogalmam sincs, mit mondjak" – mondta egy tanárnő.

A borzalmas tragédián nemcsak a szakemberek, hanem rendőrök, orvosok is megdöbbentek. Többen a kamerák előtt sírták el magukat, és nehezen jutottak szóhoz a szörnyű események miatt.

Timaffy Judit milánói főkonzul elcsukló hangon beszélt arról, milyen embert próbáló feladat volt a szülőkkel közölni, hogy gyermekük azon a bizonyos listán van, amely a valószínű áldozatok nevét tartalmazza. De azt is elérzékenyülve idézte fel, hogy szívbe markoló összefogást tapasztalt. Volt olyan veronai ruhabolt, ahol nem engedték fizetni a ruhák nélkül maradt gyerek szüleit, a magyarok pedig egész Olaszországból hívták: "Azt mondták, autóba ülnek, és jönnek, csak mondjam meg, mit tegyenek."

Azt pedig élő adásban láthatták Magyarországon még szombaton, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter könnyezve beszélt az áldozatokról.

"Gyerekekről van szó, ez a legnehezebb, ilyenkor mindenki a sajátjaira gondol. Amit lehet, és amit megtehet, azt a magyar kormány megteszi annak érdekében, hogy a családok fájdalmán segíteni tudjon, a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja. Az ország együttérez azokkal, akiknek most telefonálniuk kell, és akik most Olaszország felé tartanak" – mondta a külügyminiszter.