Tízezrek kaptak közkegyelmet Üzbegisztánban

Vágólapra másolva!
Csaknem negyvenezer ember kapott közkegyelmet Üzbegisztánban: voltak, akiket szabadlábra helyeztek, míg mások ellen megszüntették az eljárást - jelentette be kedden az üzbég legfelsőbb bíróság.
Vágólapra másolva!

A széleskörű amnesztiáról a parlament döntött még október 12-én, de csak három hónappal később lépett életbe. A legfelsőbb bíróság közölte, hogy "az emberies cselekedet" pontosan 39 748 embert - köztük elsősorban

nőket, 18 évnél fiatalabbakat, 60 évnél idősebbeket és külföldi állampolgárokat

- érintett.

Az üzbég hatóságok a döntés keretében összesen

5408 nőt engedtek szabadon.

Az egykori szovjet tagköztársaság minden évben több ezer fogoly szabadságát adja vissza az alkotmány évfordulója alkalmából. Az üzbég alaptörvényt 1992. december 8-án fogadták el.
A közép-ázsiai országot 25 éve vezető Iszlam Karimov szeptemberi halála után az egykori kormányfő, Savkat Mirzijojev vette át az elnöki hivatalt. Megválasztása után Mirzijojev több olyan intézkedést is hozott, amellyel egyértelművé tette, hogy lazítana elődje szigorú politikáján.

Ezek között szerepelt egy népszerű politikai fogoly elengedése, valamint annak bejelentése, hogy megreformálná a teljes egészében állami ellenőrzés alatt álló gazdaságot.