Médiatanács: Az RTL nem vehet részesedést a Centrál Médiában

Vágólapra másolva!
Nem járul hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, hogy az RTL Klub részesedést vásároljon a hat online portált működtető Central Digital Média Kft-ben. Erről az Origo írt először. A hatóság szerint a fúzióval a sokszínű tájékoztatás veszélybe kerülhetne, ám a végső szót a Gazdasági Versenyhivatal mondja majd ki az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Médiatanács úgy döntött, hogy nem járul hozzá a Magyar RTL Televízió Zrt. – az RTL Klub és online felületeinek tulajdonosa – és a Central Digital Média Kft. Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott összefonódási kérelméhez. Minderről egyébként az Origó megbízható forrásból már korábban értesült és elsőként írtuk meg.

A két médiacég még tavaly szeptemberben adott ki közös közleményt arról, hogy az RTL 30 százalékos tulajdont vásárolna a Centrál Média online érdekeltségeiben.

A Central Médiához hat portál tartozik: a startlap.hu, a 24.hu, az nlcafe.hu, a hazipatika.com, a vezess.hu, és a hirstart.hu.

A délután közzétett elutasító döntés indoklás szerint „a tervezett összefonódás a televíziós és a digitális területen egyszerre a tulajdonosi koncentráció jelentős erősödésével járna,

Az üzletről a végső szót a Gazdasági Versenyhivatal mondja majd ki. Az Index kérdésére az RTL Magyarország azt válaszolta, hogy a döntés ellenére sem adja fel a vásárlási szándékát, azaz hogy a digitális piacon terjeszkedjen. Az RTL azt közölte, hogy mivel szerintük nem a 30 százalékos tulajdonszerzéshez kell engedély, "így – ha szükséges – az alternatív forgatókönyvek közül választunk”. Ezek részleteiről azonban nem beszéltek.