Ma is marad a szmogriadó Budapesten

szmogriadó Autó szmog riadó szennyezett levegő budai vár rakpart
Budapest, 2017. január 22. Autók haladnak a szmogban a fővárosi Sztehlo Gábor rakparton 2017. január 22-én. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. A háttérben a Budavári Palota látható. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Noha jót tett a főváros levegőjének, hogy a két napja érvényben lévő szmogriadó miatt jelentős a forgalomkorlátozás Budapesten, a légszennyezettségi adatok még mindig nem elég jók, a szálló por értéke például továbbra is határérték feletti, ezért szerdán is érvényben marad az eddigi szmogriadó.
Vágólapra másolva!

Továbbra is indokolt a szmogriadó riasztási fokozatának és ezzel együtt a gépjárműforgalom korlátozásának fenntartása Budapesten - közölte a Fővárosi Önkormányzat.

Autók haladnak a szmogban Budapesten, a háttérben a Budavári Palota Forrás: MTI/Mohai Balázs

Azt írták, a hét első két napjának jelentős forgalomcsökkenése után kedden már javult a levegő minősége, de a fővárosban még nem teljesültek maradéktalanul a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei.

Már jobb, de még nem elég jó

A keddi adatok alapján a szálló por koncentrációja a fővárosban működő tíz mérőpontból még egy helyen, Csepelen meghaladta a riasztási küszöbértéket, ami felett már a rövid idejű hatás is veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság különösen érzékeny csoportjánál, különösen gyermekeknél, időskorúaknál, betegeknél.

Stagnáló vagy bizonytalan mértékben emelkedő szállópor-koncentrációra kell számítani szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése alapján.

Csütörtökön időnként kissé meg is élénkülhet a keleti szél, ami akár jelentős mértékben is javíthat a levegőminőségen, ám az péntektől hétfőig aztán nagymértékben romolhat, ami akár a riasztási szint fölötti értékeket is jelenthet.

Marad a forgalomkorlátozás

A riasztási fokozat fenntartása azt jelenti, hogy szerdán reggel 6-tól este 10 óráig Budapest közigazgatási területén

továbbra is tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód nullától négyesig terjed, vagy a forgalmi engedélye nem tartalmaz ilyen kódot.

Az intézkedés nem terjed ki az M0-s elkerülő út Budapesen áthaladó szakaszaira és Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében egyes útonalakra. A korlátozás betartását a rendőrség ellenőrzi, és bírságot is kiszabhat a szabályszegőkre.