Marad a szmogriadó és a forgalomkorlátozás

2017.01.26. 04:44

Noha szerdán kismértékben javult a levegőminőség Budapesten, továbbra is fenntartják a hétfő óta érvényben lévő szmogriadót és az ezzel járó forgalomkorlátozást. Viszont a kitiltott autósoknak szerda délután óta ingyenes a tömegközlekedés. 

Továbbra is indokolt a magas légszennyezettség miatt a szmogriadó riasztási fokozatának és a vele járó gépjárműforgalmi korlátozásoknak a fenntartása a fővárosban – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Közölték: szerdán már kismértékben javult a budapesti levegő minősége. 

Jövő keddig is eltarthat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint noha csütörtökön napközben az egészségügyi határérték környékére csökkenhet a szálló por koncentrációja, estétől újra romlás várható a levegőminőségben. Jövő hét kedden érkezhet egy erősebb front, csapadékkal és széllel, ami hosszabb időre véget vethet a szmogos időszaknak. 

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye emlékeztetett arra, hogy továbbra is tilos Budapesten olyan gépjárművel közlekedni reggel 6 és este 10 óra között, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód nullától négyesig terjed, vagy egyáltalán nem tartalmaz kódot. 

Az intézkedés nem vonatkozik az M0-s elkerülő út fővároson áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak közlekedését biztosító utakra. A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a szabályszegőket megbírságolhatja.

Ingyenes a tömegközlekedés

Ingyenessé tették a szmogriadó miatt kitiltott autósoknak az utazást a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz állami megrendelésű budapesti elővárosi járatain a város közigazgatási határain belül szerda délután négy órától a szmogriadó visszavonásáig – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. 

Az Országház a szmogban BudapestenForrás: MTI/Mohai Balázs

Korábban a Fővárosi Közgyűlés a tömegközlekedést tette ingyenessé szerda délután négy órától – a forgalmi engedély felmutatása mellett – azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják autójukat a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK