Kétszáz dokumentum ment teljesen tönkre a Forster Központ pincéjében

2017.01.26. 15:59

Mintegy 200 dokumentáció károsodott visszafordíthatatlanul a január elsejével megszűnt Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ épületének pincéjében a január 12-én éjszaka bekövetkezett csőtörésben - mondta el Győr Attila művészettörténész, a központ egykori gyűjteményi osztályvezetője.

Hozzáfűzte: mintegy 16 ezer dokumentációt tároltak az érintett helyiségben, ebből nagyjából 1500 dokumentumot ért károsodás, amikor a hatvan fokos víz egy lépcsőfoknyi magasságban elöntötte a pincét. Jellemzően 1960 és 2016 között keletkezett anyagok az érintettek.

A restaurátori szakvélemény szerint a sérült anyagok mintegy 90 százaléka megmenthető.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a kár nem függ össze sem a Forster Központ megszűnésével, sem az épületben dolgozók és az ott őrzött állomány költözésével.

A csőtörés olyan vis maior eset volt, ami akkor is megtörténhetett volna, ha nem szűnik meg a Forster Központ - mondta az államtitkár, aki elmondta, hogy az érintett dokumentumokat tíz éve őrizték a helyiségben.