Orbán Viktor: Az európai projekt megrekedt a pályáján

Vágólapra másolva!
"Népességét, természeti forrásait és emberi erőforrásait tekintve az Európai Unió a világ vezető hatalma kellene legyen. Stagnálása azonban pillanatnyilag megakadályozza, hogy betöltse vezető szerepét" - állapítja meg Orbán Viktor miniszterelnök abban az angol nyelvű cikkében, amelyet a Hungarian Review című lap közölt január 24-i keltezéssel, és amelynek rövidített változatát az amerikai National Review című konzervatív folyóirat is átvette.
Vágólapra másolva!

"Az, amit európai projektnek nevezünk, megrekedt a pályáján. Már ez is elég nagy baj. Ennél is rosszabb azonban, hogy az EU váratlan válságok sorozatával szembesült" - írta hozzá Orbán Viktor a Hungarian Review-ban.

Az euró válságát, az illegális bevándorlás és a széteséssel fenyegető geopolitikai helyzetet

említi a válságok között.

A miniszterelnök a cikkben sorra veszi azokat a hibákat, amelyeket az unió tagállami szerinte elkövettek, és részletesen kifejti álláspontját a migrációs válság kezeléséről.

A hibák közül mindenekelőtt az Európai Parlament szerepének megerősítését említi, amely szerinte csak rontotta az európai intézmények hatékonyságát, másodsorban annak lehetővé tételét, hogy az Európai Bizottság önálló politikai szereplőként lépjen fel, amivel a bizottság szerinte visszaél, valamint annak lehetővé tételét, hogy az Európai Tanács kétharmados többséggel hozhasson döntést olyan kérdésekben, amelyek létfontosságúak a tagállamok nemzeti érdekeinek szempontjából.