Olasz buszbaleset: napokon belül kárelőleget fizet a biztosító

2017.01.26. 13:01

Lehetőség szerint a jövő héten jelentősebb összegű kárelőleget fizet a veronai buszbaleset károsultjainak a Groupama Biztosító. A károsultak több mint felével felvette a kapcsolatot a társaság, az első adategyeztetés és kárigényfelmérés is megkezdődött – mondta a biztosító szolgáltatási ügyvezető igazgatója. A társaság korábban jelezte, hogy ők kezelik a balesetben érintett autóbusz gépjármű-biztosítási szerződéseit. 

Máhig Attila elmondta, a polgári törvénykönyvnek a kártérítési felelősségre vonatkozó rendelkezése szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján a káreseménnyel kapcsolatban felmerült valamennyi kárt köteles megtéríteni a biztosító. 

Mire fizetnek?

Az ügyvezető igazgató példaként említette, hogy a biztosítás fedezi a kiutazási költségeket, a kórházi kezelés, a gyógyszerek, az esetleges utógondozás költségeit is, maradandó károsodás esetén pedig a felmerült többletköltséget, de a veronai baleset károsultjai kérhetik a bent égett vagyontárgyaik értékének megtérítését is. A személyi sérüléses kárigények elbírálásához szükség van az orvosi jelentésekre, gyógyszerszámlára, a kárösszeget igazoló dokumentumokra, azonban például vagyoni kár vagy utazási költségek esetén a biztosító el is tekinthet azok igazolásától. 

Előleget fizetnek

Az ügyvezető igazgató azt mondta, a kapcsolatfelvételhez a biztosítótársaság kérte a Szinyei Merse Pál Gimnázium segítségét is. Ahol lehetőség van, előleget szeretne fizetni a társaság a károsultaknak.

Hosszú ideig tarthat a bírálat

A kárbejelentések elbírálása egyszerűbb esetekben néhány héten belül megtörténhet, súlyos sérülteknél viszont évekig is eltarthat, mivel a kártérítési összeg függ a károsultak később kialakuló végleges egészségi állapotától. A kárösszeg mértéke összességében több százmillió forintig terjedhet, főleg, ha lesz olyan érintett, akinek esetleg élete végéig járadékot kell folyósítani – hangsúlyozta Máhig Attila. 

Az utasbiztosítások, a kgfb és a casco alapján fizetnekForrás: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

Kgfb és utasbiztosítás

A kárigényeket a kgfb mellett a károsultak utasbiztosítása fedezi, ami adott sérülés esetén fix összeget fizet, és szintén megtérítheti a felmerült költségeket. Amennyiben egy megsemmisült poggyász értéke magasabb, mint amire fedezetet nyújt az utasbiztosítás, a kgfb pótolja a fennmaradó részt, és az érintett biztosítótársaságok elszámolnak egymással – fejtette ki az ügyvezető igazgató. Ugyanez érvényes az igénybevett szolgáltatások és a térítendő költségek esetén is. A sérelemdíjra viszont nem terjed ki az utasbiztosítás, azt a kgfb terhére kérhetik a károsultak – mondta. 

A busztársaságnak is fizetnek

Az autóbusz casco biztosítása is a Groupamanál volt, így a Pizolit Személyszállító Kft.-nek is térít majd a társaság, amennyiben lezárul a jármű állapotával, a baleset körülményeivel kapcsolatos nyomozás – közölte a biztosító. 

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK