Eurostat: Jelentősen csökkent a szegénység Magyarországon

roma, cigány, Monor, szegénység
A monori "Tabán" nevű romatelep lakói. A városban 10 éve van jelen a Máltai Szeretetszolgálat és próbál segíteni a rászorulóknak
Vágólapra másolva!
Évről-évre egyre kevesebb a szegény Magyarországon és a háztartások helyzete is folyamatosan javul - derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat publikálni kezdte a 2016-os szegénységi statisztikákat, elsőként a magyar adat jelent meg. Eszerint 2016-ban a szegénység kockázatával és a társadalmi kirekesztődés veszélyével érintett emberek száma 2,54 millió volt hazánkban, a társadalom 26,3 százaléka – olvasható a napi.hu oldalán.

Évről évre egyre kevesebben élnek nagyon rossz körülmények között Fotó: Polyák Attila - Origo

2013-ban még 3,4 millióan voltak a legrosszabb helyzetben,

ahhoz képest több mint 857 ezres a csökkenés

(ezt a népességfogyás is „segítette" kismértékben). 2014-ben 3,1 millió ember, tavalyelőtt pedig 2,7 millió volt szegény hazánkban az Eurostat szerint. A 2015-ös adatok alapján - amely az összes uniós országra elérhető - Magyarország nem is áll nagyon rosszul ebben a tekintetben, hiszen az EU-ban az emberek 23,7 százaléka számított szegénynek, de például Olaszországban 28,7 százalék volt ez az arány.

Magyarországon az emberek 16,2 százaléka él súlyosan anyagi deprivációban lévő háztartásban, holott egy évvel korábban még 19,4 volt ez az arány, 2013-ban pedig 27,8.

800 ezren léptek följebb

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt években közel 800 ezer ember lépett följebb a legalsó társadalmi osztályból a középrétegek köré – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára egy háttérbeszélgetésen. A KSH Háztartások életszínvonala 2015 kiadványa alapján nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon,

tavalyelőtt mintegy 4,7 százalékkal emelkedett a reáljövedelem

és a legszegényebbek jövedelme nőtt leginkább, 5-6 százalékkal az előző évhez képest.