Teljes a káosz a Jobbikban: tüntetés és kilépés

Vona Gábor
Budapest, 2017. január 18. Vona Gábor, a Jobbik elnöke Vona '18: Lex Lúdas Matyi címmel tartott sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Irodaházában 2017. január 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Hatalmas a zűrzavar a Jobbikban: a párt hétvégi évadnyitó rendezvényének a helyszínén Vona Gábor ellen tüntetnek volt gárdisták, akik a mellényt is visszakérnék a pártelnöktől. Időközben Nyíregyházán megszűnt a Jobbik-frakció, mivel ott is elégedetlenek azzal, hogy a Jobbik egyre közelebb sodródik a baloldalhoz. 
Vágólapra másolva!

Tüntetést szerveznek a Magyar Gárda tagjai és szimpatizánsai szombatra a Jobbik évadnyitó rendezvényének helyszínéhez, a XI. kerületben. A demonstrálók megpróbálják visszavenni a Jobbik elnökétől a gárdamellényét. A tüntetésre

„Lemossuk a gyalázatot” mottóval toborzóplakát is készült,

amelynek tanúsága szerint a Magyar Gárda elhatárolódik a Vona Gábor vezette Jobbiktól, és a szombati „Becsület napján” visszaveszik tőle a gárdista mellényét. Azt is írják: Mi nem akarunk másnak látszani, amint amilyenek vagyunk, és mi nem akarunk hátat fordítani a saját nemzetünknek, mert ez a könnyebb út.

Visszakérnék Vonától a gárdamellényt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nyílt levél Vonának

A Magyar Gárda egyik volt vezetője, Silip Norbert nyílt levélben szólította föl Vonát gárdista mellényének visszaadására, miután szerinte politikai pálfordulásával méltatlanná vált ahhoz. Bár 2010-ben még a parlamenti eskütételen is abban a mellényben jelent meg a pártelnök, az utóbbi időszakban már nem nagyon hordja.

Vona minden megnyilvánulásán érződik, hogy a baloldalra tart, oda húz, onnan akar szavazókat szerezni magának – mondta a Pestisrácoknak Silip. Beszámolt róla, hogy az egyik jobbikos országgyűlési képviselő kendőzetlenül elismerte neki, hogy azért akarnak a baloldalról szavazókat szerezni, mert a nemzeti radikális arculattal 1,2 milliónál alig több támogató a maximum, az viszont kevés a kormányra kerüléshez.

Silip: Csak eszközök voltunk

„Kisebb hangsúlyeltolódásokat, apróbb korrigálásokat el lehetne fogadni a Jobbik politikájában. A cukisodás, néppártosodás még beleférne.

Itt viszont 180 fokos fordulatot látunk.

Olyan mérvű pálfordulás történik, amit már nem tudok tolerálni, nem erre adtam a szavazatomat 2014-ben” – fogalmazott.

Sokaknak nem tetszik a cukisodás Forrás: Ripost

„Csak eszközök voltunk a parlamentbe kerülésükhöz. És aki egyszer ilyen csúnyán átvert, annak nem lehet hinni többé. Többé már nem tudható, mikor valósak a szándékai, és mikor ver át” – mondta a volt gárdista vezető. Hozzátette: csak akkor lenne halvány esély a nemzeti radikális irányvonalhoz való visszatérésre, ha Vonát elmozdítanák a posztjáról, de ez a jobbikosok dolga, nem az övé – ő soha nem volt, és nem lesz egyetlen pártnak sem tagja.

Gumigerincű politizálás

A szombati tüntetésre számos kisebb radikális szervezet jelezte már részvételi szándékát. Az egyik a Magyar Nemzeti Gárda, amelynek két vezetője, Ináncsi József és Táskai Ferenc a napokban ugyancsak nyílt levélben bírálták nagyon élesen Vonát. Többek között azt írták, hogy „hosszabb ideje megdöbbenve figyeljük azt a gátlástalan,

gumigerincű politizálást, amelyet Vona Gábor, a Jobbik elnöke folytat”.

Semmi bajunk a néppártisággal, de talán 2010 előtt illett volna közölni, hogy csak átmenetileg, a parlamentbe jutás érdekében lesz a Jobbik a nemzeti radikalizmus képviselője – tették hozzá.

A tüntetéshez csatlakozók között van a Magyar Nemzeti Gárda, az V. Sebő Ödön Század, az Őrző Magyar Gárda, a Wass Albert Szövetség, a Hun-Kör, a Somló VédPajzs Szövetség, a Szabad Lelkek Mozgalom, a Magyar Nemzeti Front, a Gárdamotorosok csapata.

A volt gárdisták egy részének elege van a mostani Jobbik politikájából, és demonstrálni fognak Forrás: MTI/Kovács Attila

Újabb kilépés

A Jobbik pártalapítványa által is busásan támogatott Alfahír nevezetű portál a tüntetés kapcsán arról írt, hogy a szervezők akár a Fidesz támogatását is élvezhetik. A cikket egyébként Magvasi Adrián, a portál főszerkesztője jegyzi. Magvasi még 2015 őszén egy XIII. kerületi időközi választáson indult a Jobbik színeiben, de még a 10 százalékos támogatottságot sem érte el.

Közben a nyíregyházi közgyűlés csütörtöki ülésén hivatalossá vált, hogy Bakó József, a Jobbik volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke

Vona Gábor új irányvonala miatt kilépett a pártból,

és független önkormányzati képviselőként folytatja munkáját – írta meg a Magyar Idők. Lemondásával megszűnt a Jobbik nyíregyházi frakciója is, és a lap úgy tudja, a Jobbik Bakó kilépésével több bizottsági és felügyelőbizottsági helyét is elveszítheti.

Vona: Lemondanék, ha zsidó lennék

A Jobbik körüli káoszt jól mutatja az is, hogy Vona Gábor január 18-án a Kossuth Rádiónak azt mondta: ma is lemondana az elnöki pozíciójáról abban az esetben, ha kiderülne, hogy zsidó származású. A politikust ezt korábban, 2013-ban mondta a kuruc.infónak. Most hozzátette: ez nem antiszemita kijelentés, pártjának vannak zsidó származású tagjai, de mivel a Jobbik egy keresztény-konzervatív párt, ezért az elnöke legyen egy keresztény ember.

Vona Gábor még 2010-ben, a Barikád című lapban azt írta, "mivel az arabok (itt jelzem, hogy sokan azonosítják az arab világot az iszlámmal, amely butaságot itt még magyarázni sem szükséges) fasírtban vannak a zsidókkal,

én meg nem szeretem a zsidókat,

ezért az ellenségem ellensége gondolkodás alapján lehetek iszlámpárti”.