Négy nap után vége a szmogriadónak

Vágólapra másolva!
Ma már újra közlekedhetnek Budapest útjain a hétfő reggel 6 óra, vagyis négy teljes napja kitiltott, a legkörnyezetszennyezőbbnek tartott járművek. A fővárosban ugyanis a javuló levegőminőség miatt megszüntették a forgalomkorlátozást, és visszavonták a szmogriadó riasztási fokozatát.
Vágólapra másolva!

A Főpolgármesteri Hivatal pénteken hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. A fővárosi szmogriadó riasztási fokozatát visszavonták, de a bizonytalan meteorológiai helyzet miatt a tájékoztatási fokozat érvényes.

A Főpolgármesteri Hivatal közölte, hogy a levegőminőség jelentős javulásának hatására, a negyedik napja tartó állandósult forgalomcsökkenés után megszüntette a gépjárműforgalom korlátozását,

mivel teljesültek a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei.

Autók haladnak a szmogban a fővárosi Sztehlo Gábor rakparton január 22-én Forrás: MTI/Marjai János

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken napközben a levegőminőség javulása várható, de összeségében a tájékoztatási és riasztási határérték között alakulhat a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja. Szombattól a levegőminőség előrejelzése bizonytalan.

A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy az úti célok eléréséhez mérsékeljék az egyéni autóhasználatot, inkább használják a közösségi közlekedést, és mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.