Radikális kiscicát! - Vona Gábor ellen tüntettek egykori bajtársai

Vágólapra másolva!
Vona Gábor, a Jobbik elnöke ellen tüntettek több tucatnyian a rendezvényközpont előtt, ahol a Jobbik évadnyitóját tartotta. A párt álbaloldali fordulatát kérték számon Vonán és visszakövetelik tőle a szélsőjobboldali Magyar Gárda mellényét, amiben 2010-ben letette az esküt a parlamentben. Tovább nő a káosz a Jobbikban.
Vágólapra másolva!
Silip Norbert és a vele szimpatizáló tüntetők a Jobbik évadnyitó rendezvénye előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Hát itt az idő, Gábor! Mi is hittünk és hiszünk egy eszmében, amit hazánkban a Jobbik testesített meg! De ez már sok nekünk is! Lehet a Parlamentből kihurcolkodni, vagy megyünk, és mi is segítünk nektek kikászálódni kényelmes parlamenti székeitekből!" - idézte a Magyar Hírlap Silip Norbert gárdistának, a Magyar Gárda Országos Elhárítás elnevezésű szerveződés volt parancsnokának január 12-én Facebookon közzétett posztját, melyben tipikus kommunista szalámizásnak nevezte Vona Gábor módszereit.

Silip Norbert, a Magyar Gárda volt vezetője korábban a Hír TV-ben azt mondta:

A volt gárdavezér kérésére gyűltek össze, hogy a párt évadnyitó rendezvényén

tiltkozzanak a Jobbik pálfordulása ellen.

Silip Norbert készül átadni a Vona Gábornak címzett felszólítást, amelyben társaival a pártelnöktől a gárdamellényét kérik vissza a Jobbik évadnyitó rendezvénye előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Siliphez a Magyar Nemzeti Gárda, az V. Sebő Ödön Század, az Őrző Magyar Gárda, a Wass Albert Szövetség, a Hun-Kör, a Somló VédPajzs Szövetség, a Szabad Lelkek Mozgalom, a Magyar Nemzeti Front és a Gárdamotorosok csapata is csatlakozott. Azért vonultak a Sport11 központhoz, hogy visszakérjék Vona Gábor gárdamellényét.

Az elnök viszont nem adta nekik vissza.

Miközben évértékelőjében Vona Gábor azt mondta, rájött, hogy pártja küldetése minden magyar ember képviselete, egyre kevesebb embert tud megszólítani. A váltópárti pozícióra aspiráló Jobbik számára nem alakult sikeresen a 2016-os év. A Századvég elemzése ugyanis kimutatta, hogy a párt szavazótábora nemhogy bővült volna, de még csökkent is tavaly.

Identitásválság és rossz irány

A Jobbik

egy év alatt elveszített legalább 330 ezer választót.

Az elemzők szerint ennek az egyik oka az, hogy a Fidesz, az egész Európa politikai térképét meghatározó migrációs válság kezelésében markánsabb és sikeresebb pozíciót foglalt el, mint a radikális párt. A másik tényező pedig éppen az, amiről Vona kritikusai beszélnek, vagyis a

a Jobbik identitásválsága, a radikális múltot követő álbaloldali fordulat.

A Magyar Nemzeti Gárda vezetői, Ináncsi József és Táskai Ferenc is bírálta Vonát korábban emiatt. Azt írták:

- idézi szavaikat a Magyar Hírlap.

A tüntetésre molinókat is vittek, az egyikre az volt írva: "Radikális kiscicát!" - utalva Vona Gábor aranyosnak szánt, macskás Facebook-fotóira.