Orbán Viktor: Több tízmilliárdos fejlesztések lesznek Szegeden

Orbán Viktor; Botka László
Szeged, 2017. január 30. Botka László (MSZP) polgármester (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a szegedi városháza előtt 2017. január 30-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Szegednek minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiemelkedő regionális központ legyen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Modern Városok program szegedi állomásán, ahol Botka László polgármesterrel találkozott. A kormány és Szeged között hétfőn létrejött együttműködési megállapodásnak része egyebek mellett az M47-es út négysávosítása, a Szeged és Makó közötti vasúti elővárosi közlekedés fejlesztése, a szegedi repülőtér fejlesztése, egy élelmiszeripari gyárberuházás, iparipark-fejlesztés, belvárosi hídrekonstrukció, továbbá több sportlétesítmény építése.
Vágólapra másolva!

Egy hosszú és sikeres megbeszélésen vagyunk túl a szegedi polgármesterrel – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy Szeged vezetése ellenzéki pozícióban van, és ritka, hogy ilyen helyzetben sikerül megállapodást kötni. Az életnek ez a normális rendje, a tárgyalások kiindulópontja az volt, hogy a kormányzatok és önkormányzatok években mérik az életüket, míg a városok és a haza az örökkévalóságig tart – mondta Orbán.

Regionális központ

Egyetértettek abban, hogy arra van szükség, hogy az országban

regionális központok jöjjenek létre.

Ahhoz, hogy Szeged ilyen legyen, ahhoz akarat és lehetőség kell. Szegednek van egy kiemelkedő történelme, ami lehetővé teszi ennek a jövőnek a megvalósulását – mondta Orbán Viktor. A helyi adottságok mind együtt vannak ahhoz, hogy Szegedből kiemelkedő regionális központ legyen – tette hozzá. Az országnak lesznek olyan forrásai, amit a magyar gazdaság előállít, és amit regionális központok létrehozására lehet fordítani.

Sikeres megállapodásról beszélt Orbán Viktor és Botka László is Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A miniszterelnök elmondta, hogy Szegedtől 25 milliárd forintos adósságot vett át a kormány. A kormányfő ismertette, hogy beszéltek egy nagy tervről, miszerint Szegedet Debrecenen keresztül közúton kössék össze Miskolccal az M47-esen keresztül. Orbán elmondta, hogy a kormány vállalja a szegedi repülőtér fejlesztését, hogy azt ne minősítsék vissza. 200 hektárnyi új ipari parki területet hoznak létre a lézerközpont mellett – tette hozzá.

Elektromos tömegközlekedés

Orbán Viktor szerint Szegednek a szépségen túl „a szellemei ereje adja az erejét”. Éppen emiatt egy tudományos inkubátorházat hoznak létre. A miniszterelnök beszélt arról is, hogyan lehetne a teljes szegedi tömegközlekedést elektromos alapra helyezni, de erről még a későbbiekben egyeztetni fognak. Szeged visszakaphatja a Mars teret az államtól, de csak abban az esetben, ha nem lesz építési terület – mondta a miniszterelnök.

A Széchenyi tér második világháború előtti képének a visszaállítását is támogatja a kormány – mondta Orbán. Megállapodtak sportfejlesztésekben is, így

épül egy új fedett uszoda hétmilliárd forint értékben,

valamint épül egy új sportcsarnok és egy új szabadtéri atlétikai centrum is.

Olimpia és Trump

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy a kormány tudomásul veszi, ha népszavazáson döntenek majd a budapestiek az olimpiáról.

A miniszterelnök Donald Trump utazási tilalmáról azt mondta, jobb, ha Magyarország a saját határain belül marad ebben a kérdésben. „Nekünk a saját érdekeinket kell figyelembe venni, és ennek alapján kell döntéseket hoznunk.”

„Van egy stratégiánk az ország megvédésére, így szükséges a kerítés megerősítése. Mindent meg kell tennünk a tőlünk délre lévő térségek stabilizálására, de

nem építhetjük a jövőnket mások stabilitására.

Modern technológia, kerítés és határvadász századok kellenek” – mondta Orbán Viktor.

Több tízmilliárd forint

Orbán Viktor egy kérdésre azt is mondta, hogy a város fejlesztésében minden politikai rivalizálás ellenére egyet tudtak érteni. Az idő majd eldönti, hogy a jövőben lesz-e miniszterelnök-jelölti vita – tette hozzá.

„Több bölcsességre, több rugalmasságra van szükségünk a jövőben, de a mostani megállapodás ki fogja állni az idő próbáját. Most 50-70 milliárd forintos megállapodást kötöttünk Szeged városában. Mivel a gazdaság messze három százalék fölött fog teljesíteni, akár a négy százalékot is elérheti, ezért lehet, meg tudunk valósítani olyan terveket, amiket nem tettünk a megállapodás részévé” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester sajtótájékoztatót tart a Modern Városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírása után a szegedi városházán Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Új híd épülhet

Jelen pillanatban 104 fejlesztési projekt folyik Szegeden – mondta Botka László. A polgármester szerint a városának nemcsak az unió pénze fontos, hanem az értékei is. A további 19 fejlesztéshez kormányzati források is szükségesek, ezek közül az egyik legfontosabb az új déli híd megépítése – tette hozzá. Ennek a forrásáról a kormány már intézkedett. Az új híd nemcsak közlekedési, hanem gazdasági szempontból is fontos – mondta Botka.

A másik fő projekt a szegedi lézerközponthoz kapcsolódik. Jelenleg a műszaki átadása zajlik az ELI-nek, mellette pedig egy tudományos ipari park épülhet – mondta Botka. A polgármester elmondta, hogy tájékoztatta a kormányfőt a szegedi bérlakásprogramról. A sikeres fejlesztéspolitika alapvető nemzeti ügy – tette hozzá.

Sok helyen már járt Orbán

A Modern Városok program keretében az elmúlt két évben Orbán Viktor kormányfő már a megyei jogú városok döntő többségével aláírta a kormányzat által támogatott fejlesztésekről, beruházásokról szóló együttműködési nyilatkozatokat, 2017-re Győr és Hódmezővásárhely mellett a két szocialista vezetésű település, Salgótarján és Szeged maradt.

Botka László polgármester fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a szegedi városháza előtt Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az előzetes információk szerint a kormányzat egyebek mellett a déli Tisza-híd, az új fedett uszoda és az ELI köré tervezett 200 hektáros ipari, tudományos, innovációs park, valamint a két megyei jogú várost összekötő tramtrain létesítéséhez ígérhet és adhat támogatást Szeged városnak.

Lázár János már egy tavalyi Kormányinfón is beszélt a szegedi fejlesztésekről Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tavaly december 14-i Kormányinfón jelentette be, hogy az Orbán-kabinet támogatja az új, Etelka sori fedett uszoda, a harmadik Tisza-híd és az ELI lézerközpont körül létesülő 200 hektáros tudományos, innovációs, ipari park beruházását. Ez utóbbi kormánybiztosává Palkovics László oktatásért felelős államtitkárt nevezték ki.