Továbbra is jelentős fölénnyel vezet a Fidesz–KDNP – derült ki a Tárki legfrissebb felméréséből. A kormánypártok a pártválasztók körében 52, a Jobbik 20, míg az MSZP 15 százalékon állt. Rajtuk kívül csak a Demokratikus Koalíció jutna be a parlamentbe, ha önállóan indulnának.

Az elmúlt negyedévben a pártpreferenciák terén a legnagyobb változás a pártot nem választók arányának 5 százalékpontos csökkenése volt. Októberben a választók 40 százaléka, januárban már csak 35 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártkínálatból, vagy nem nevezte meg választott pártját – derült ki a Tárki legfrissebb felméréséből. 

Változatlan szinten a szocialisták 

Ami az egyes pártok támogatottságának alakulását illeti, alig van statisztikailag is mérhető változás. A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP támogatottsága októberben és januárban egyaránt 33 százalékon állt, míg a pártválasztók körében az októberi 54 százalék után januárban 52 százalékot ért el. 

A Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül 10 százalékról 13 százalékra, a pártválasztók körében pedig 17 százalékról 20 százalékra nőtt. A szocialista párt esetében teljes mértékben a változatlanság jellemző, hiszen a teljes népesség körében októberben és januárban egyaránt 9 százalékon, a pártválasztók körében pedig szintén mindkét hónapban 15 százalékon áll az MSZP. 

A többi ellenzéki párt támogatottsága is változatlan: a teljes népesség körében a DK mindkét hónapban 4 százalékon, az Együtt 1 százalékon áll, a PM tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot, miközben az LMP októberben 2 százalékot, míg januárban 3 százalékot ért el; a pártválasztókon belül a DK szintén mindkét hónapban 6 százalékot, az Együtt 2 százalékot, a PM 1 százalékot kapna, míg az LMP októberben 3 százalékon, januárban pedig 4 százalékon állt.

A személyes kérdezésen alapuló adatfelvétel 2017. január 13–23. között zajlott 999 fős országos véletlen mintán, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.