A legmagasabb figyelmeztetést rendelték el az ónos eső miatt

Ónos eső
Ónos eső
Vágólapra másolva!
Kedd délelőtt 13 megyében van érvényben piros vagy narancs riasztás az ónos eső miatt. A piros riasztás az elrendelhető legmagasabb. Ez Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében van érvényben.
Vágólapra másolva!

Az ónos eső miatt öt megyére harmadfokú, piros veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

  • Pest,
  • Fejér,
  • Bács-Kiskun,
  • Tolna,
  • Baranya megyében

tartós, többórás ónos eső várható, a várt eső mennyisége meghaladhatja az 5 millimétert.

További három megyében másodfokú, narancs riasztás van érvényben.

  • Komárom-Esztergom,
  • Veszprém,
  • Somogy megyében

tartós, 1 milliméternél nagyobb mennyiségű ónos eső várható.

Sószóró Budapesten, a Váci úton Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ország többi részére, kivéve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, első szintű, citromsárga riasztást adtak ki. Ezeken a területeken a csapadék mennyisége valószínűleg néhány tizedmilliméter lesz.

A havazás miatt pedig Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj Zemplén megyében első szintű a veszélyjelzés, ugyanis 12 óra alatt 5 centiméternél is több hó eshet.

Délután jön a java

A mai előrejelzés szerint eleinte az ország északi felében alakulhat ki időszakos gyenge havazás, ónos szitálás, majd a déli óráktól nyugat felől főként a Dunántúlon előfordulhat helyenként kisebb ónos eső.

A csapadék intenzitásának növekedése a délutáni óráktól valószínű.

Az ország döntő részén (a Győr–Budapest–Debrecen vonaltól délre, kivéve a Tiszántúl keleti részét és a Dunántúl északnyugati részét) jelentős mennyiségű (több milliméternyi) ónos eső várható a kedd délutáni, esti óráktól.

Nem tudnak mit kezdeni a jéggel

A csúszós utak miatt több helyen kisebb-nagyobb balesetek nehezítik a közlekedést, bár az Útinform déli közleménye szerint az autópályák, az autóutak és a főutak burkolata többnyire száraz vagy sónedves.

Egy férfi ónos esőt tisztít le az autója ablakáról Budapest belvárosában Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Útinform azt írja, hogy az ónos esővel és havazással érintett megyékben megelőzésképpen végzett sószórást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ónos eső idején azonban

a csapadék lemossa a burkolatról a szóróanyagot,

így csak késleltetni tudják a síkosság kialakulását. Hiába a folyamatos síkosságmentesítés és az esetlegesen kiszórt érdesítő anyagok – írják –, igazán hatékonyan csak akkor tudnak beavatkozni, ha eláll az eső.

Nagy havazás esetén időszakosan téliesek lehetnek az útviszonyok, mivel egy munkagép 2–4 óra alatt tudja a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat elvégezni. Ennyi idő alatt folyamatos csapadék-utánpótlás mellett újra havasak, hókásásak, latyakosak lehetnek az utak.

Budapesten a síkos utak miatt autózni és gyalogolni sem könnyű, időjárási okok miatt a fővárosi busz- és villamosjáratok egy része is késik. Délelőtt a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos helyett a Katinyi mártírok parkja és a Bécsi út/Vörösvári út között pótlóbusz közlekedett. Mostanra a 17-es és a 41-es villamos a felújítás idején érvényes menetrend szerint, a 19-es villamos pedig a teljes vonalon jár.

Taxit fogni sem könnyű, mert miközben a többszörösére ugrott a hívások száma,

az időjárás miatt lelassult a közlekedés, kisebb balesetek miatt a taxisok is hosszabb idő alatt jutnak el az adott címre.

Vonatok is késnek

A MÁV tájékoztatása szerint Rákos és Kőbánya felső között kedden reggeli annyira megrongálódott a felsővezeték az egyik vágány fölött, hogy

csak vonatmentes időben, az éjszakai órákban tudják helyreállítani.

Ezért napközben a vonatközlekedésben korlátozásokat vezettek be.

A Budapest–Hatvan–Miskolc, illetve a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon jelentősen megnő a vonatok menetideje. A Budapest-Keleti–Gödöllő, illetve Gödöllő és Budapest, továbbá a Budapest-Keleti-Sülysáp és vissza útvonalon közlekedő helyi vonatok kedden ideiglenesen kimaradnak a menetrendből. Helyettük a távolsági, zónázó vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon közlekedő békéscsabai vonatok kerülő útvonalon Budapest-Keleti–Ferencváros–Kőbánya-Kispest–Cegléd–Szolnok érintésével, kerülő útvonalon, hosszabb menetidővel közlekednek.

Holnap még rosszabb lehet a helyzet

Az ónos eső még nagyobb gondot okozhat szerdán, február első napjára minden megyére kiadott valamilyen fokú veszélyjelzést a meteorológiai szolgálat. A legsúlyosabb helyzet Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében várható, a tartós, többórás ónos eső miatt harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 millimétert.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) munkatársa csúszásgátló anyagot szór a járdára Budapest belvárosában Forrás: MTI/Balogh Zoltán

További nyolc megyére másodfokú, hatra pedig elsőfokú veszélyjelzést adtak ki a tartós, illetve a gyenge ónos eső miatt. Emellett havazás miatt citromsárga riasztás lesz érvényben négy megyében.

Szerda reggelig a Pécs–Budapest sáv körüli megyékben akár 10–15 milliméternyi csapadék is lehullhat ónos eső formájában. Szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen 5–15 cm hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein hullhat a nagyobb mennyiség.