Orbán Viktor: A szegedi jobboldalnak győzelmi esélyekkel kell kiállni

2017.01.31. 15:05

A szegedi jobboldalnak a tavasz végére megújulva, teljes fegyverzetben, győzelmi esélyekkel kell a közvélemény elé állnia – mondta a Szegedma.hu-nak adott exkluzív interjújában Orbán Viktor. A kormányfő beszélt arról is, hogy Szeged számos versenyelőnnyel rendelkezik, amelyeket meglovagolva regionális központtá válhat, de elengedhetetlen a kormányzattal való szoros együttműködés, mert komolyabb léptékű beruházás kormányzati támogatás nélkül ma nem valósulhat meg Magyarországon.

A Modern városok program Szegedet érintő 50–70 milliárd forintos fejlesztési csomagját csaknem háromórás tárgyaláson véglegesítették hétfőn Botka László polgármesterrel – mondta az interjúban a kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette: a megbeszélés teljesen mellőzte a pártpolitikai kérdéseket, kizárólag azt nézték, mi szolgálná az itt élők érdekét, és abban hogyan tudna együttműködni a kormány és az önkormányzat.

Szeged, a gazdasági erőközpont 

A miniszterelnök beszélt arról is: míg a környező országokban egymást érik a kormányválságok az ebből fakadó bizonytalansággal, addig Magyarországot politikai stabilitás jellemzi, illetve a Szegedhez hasonlóan ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal is együttműködésre törekvő kormányzás. Magyarország, így Szeged is rengeteget profitálhat a politikai stabilitás, a közös tervezés és a gyors döntéshozatal biztosította előnyökből – mondta. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, 

a városban óriási jelentőségű kormányzati beruházás valósult meg 

az ELI-ALPS lézerközpont felépítésével. Nem véletlenül esett a kormány választása Szegedre, ahol a tudományos létesítmény mellé ipari park is telepíthető. Az egyetem, a lézerközpont és az ipari park együtt fantasztikusan magas minőségű gazdasági erőközpontot hozhat létre – tette hozzá.

Szeged és Hódmezővásárhely

Szeged a legnagyobb elérhető lehetőséget kapta meg Magyarországon a lézerközponttal, ilyen volumenű tudományos, magas műszaki színvonalat képviselő beruházás állami pénzből máshol nem valósult meg. 

Most azon kell dolgoznia a kormánynak és Szeged városának, hogy közösen kiaknázzuk a fejlesztésben rejlő előnyöket 

– mondta Orbán.

Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester (MSZP) sajtótájékoztatót tart a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírása után a szegedi városházánForrás: MTI/Ujvári Sándor

A város versenyképességét szolgálják a kormányzat által támogatott közlekedési beruházások is: a Makó felé építendő elővárosi vasút és a 47-es út négy sávra bővítése – tette hozzá.

Orbán Viktor magától értetődőnek nevezte, hogy 

Szegedre és Hódmezővásárhelyre egyetlen térségként kell tekinteni. 

A két település együttműködésre ítéltetett, amit a kormány ez ügyben tehet, azt meg is tette: jobb minőségű úttal kötötte össze a két várost, és erről szól a megvalósítás előtt álló tram-train is – tette hozzá.

Futballstadion és fedett uszoda

Sportcélú fejlesztésekről is beszélt a miniszterelnök, eszerint a kormány korábbi döntése alapján 

hamarosan ifjúsági és családközpontot hoznak létre a Szeged-Csanádi Egyházmegyével karöltve, amely futballstadionként is üzemel majd. 

Hétmilliárd forintos beruházással nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas fedett uszoda épül az Etelka soron, a szomszédságában pedig modern kézilabdacsarnokot alakítanak ki, és a kormány magára vállalta annak költségét, hogy modern szabadtéri atlétikai centrum létesüljön Szegeden. 

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke elmondta, a két szegedi parlamenti mandátum egyikére bizalmat kapott 2014-ben a Fidesz a szegediektől, a másikra viszont nem, majd ezután az önkormányzati választáson sem szerepelt úgy, ahogy az a polgári, nemzeti, keresztény oldal országos eredményéből következhetne. "Változtatni és javítani fogunk" – szögezte le. A tavasz végére a megújított szegedi Fidesznek teljes fegyverzetben és győzelmi esélyekkel kell bemutatkoznia  a helyi közvélemény előtt.