Tíz nap alatt 70 millió forint gyűlt össze a busztragédiában érintett családoknak

Lehel László
Lehel László
Vágólapra másolva!
A Verona közelében történt buszbaleset másnapján az Ökumenikus Segélyszervezet országos pénzadománygyűjtést hirdetett a sérültek és az áldozatok hozzátartozói javára. Az azóta eltelt időszakban egy emberként mozdult meg az ország, sokan fejezték ki szolidaritásukat és együttérzésüket pénzadományukkal.
Vágólapra másolva!

2017. január 31-én az Ökumenikus Segélyszervezet sajtótájékoztatón mondott köszönetet az adományozóknak, Lehel László elnök-igazgató ismertette a gyűjtés részleteit és a pénzadomány felhasználásának módját is.

Lehel László Forrás: Fekete Dániel/MÖS

A segélyszervezet óriási összefogást tapasztalt, az ország minden pontjáról, sőt külföldről is érkeztek felajánlások a www.segelyszervezet.hu honlapon, illetve banki átutaláson keresztül. A gyásznapon és az azt követő napokban óráról órára jelentősen nőtt az adományok összege, melyek értéke néhány száz forinttól egészen a milliós nagyságig terjedt.

Közel 5 ezer adomány érkezett,

a felajánlások átlaga tízezer forint fölött volt. Az adományok nagy részét magánszemélyek ajánlották fel, de több vállalat is jelentősen hozzájárult a gyűjtéshez. A segélyszervezet vezetője a gyűjtésről tájékoztatta a Szinyei Merse Pál Gimnázium vezetőségét.

Folytatódik a gyűjtés

A segélyszervezet továbbra is fogad pénzadományokat a www.segelyszervezet.hu honlapján és a 11705008-20464565 számlaszámán „Buszbaleset" megjelöléssel.

A gyűjtés 10. napján az adományok összege átlépte a 70 millió forintot.

Lehel László megerősítette: mint minden más gyűjtés esetén, a honlapján és a Facebook-oldalán nyújtott tájékoztatás mellett az Ökumenikus Segélyszervezet ebben az esetben is névre szóló köszönőlevelet küld a címüket megadó felajánlóknak, melyben beszámol az adományok felhasználásáról is.

Valamennyi család részesül az adományból

A felhasználásról az elnök-igazgató elmondta, hogy a tragédia másnapján közzétett felhíváshoz hűen az Ökumenikus Segélyszervezet a beérkezett adományokat 100%-ban az érintett családoknak adja át. A tragédiában érintett valamennyi család részesül az adományokból, de a segélyszervezet az egy családra jutó összeg meghatározásakor jelentősen differenciálni fog a hozzátartozót elveszített családok, a súlyos sérülést szenvedettek és a könnyebb sérülést, illetve tárgyi veszteséget elszenvedett érintettek között.

Lehel László végül köszönetet mondott a médiának is, hogy az első perctől segítették az országos összefogást. Ugyanakkor a gyászolók, valamint a traumát átélők és családjaik érdekében továbbra is a legnagyobb tapintatosságot kérte a média munkatársaitól. Az elnök-igazgató hozzátette: az adományokat a segélyszervezet közvetlenül a családok részére adja át a sajtónyilvánosság kizárásával.