Első fokon 13 év fegyházra ítélték a szigetszentmiklósi szülőket, akik elhanyagolták és szexuálisan is kizsákmányolták gyerekeiket. A házaspár korábban két évet töltött előzetesben, most újra börtönbe kerülnek.

Első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélte a gyerekeit bántalmazó szigetszentmiklósi házaspárt a Fővárosi Törvényszék, a szülőket ezután előzetes letartóztatásba is helyezték.

Patkányt adtak vacsorára

Az ügy bombaként robbant 2013 nyarán: a házaspár a hírek szerint szinte állatként bánt három gyerekével. Bár a hatóságok a bűnügy durvasága miatt nem adtak ki információkat, a Blikk mégis a vádiratot idézte, információik szerint a szülők pornófilmeket nézettek a gyerekekkel, bevonták őket szexuális játékaikba, patkányt, bogarakat és emberi ürüléket etettek velük,

és teljes mértékben elhanyagolták őket.

A vád szerint szinte állati sorban tartották gyerekeiket a szigetszentmiklósi szülők. A kép illusztrációForrás: ANP/AFP/Roos Koole

Az ügyben négy éve a Pest megyei Főügyészség emelt vádat, "a vádlott nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak és más bűncselekmény miatt".

Már letöltötték

Az elsőként eljáró Budapest Környéki Törvényszék ugyanakkor csak az enyhébb veszélyeztetés bűntettét látta igazoltnak, és 2015 februárjában két év börtönre ítélte a házaspárt.

Ennyivel nincs vége

Mivel a vádlottak ezt a két évet már az ítélethozatal előtt, előzetesben letöltötték, hamarosan

szabadlábon távozhattak.

Az ügy során egyébként a Pest Megyei Főügyészség következetesen tartotta azt az álláspontját, hogy a vádlottak elkövették a vádiratban szereplő bűncselekményeket, és az kellően bizonyítva van. Az ügyészség ezért jelentett be fellebbezést az először meghozott bírói ítélettel szemben. Az újabb tárgyalási sorozatban az ügyészség ismét arra törekedett, hogy a vádlottak a bűnösségüket alátámasztó bizonyítékok alapján szigorú büntetést kapjanak.

A Fővárosi Törvényszék döntése szerint az elsőfokú bíróság szabályokat sértett a szexuális erőszak vizsgálata során. Ezért ismételték meg az elsőfokú eljárást, és ítélték most nem jogerősen 13 év fegyházra a szülőket. A párnak emellett ki kell fizetnie a 2,7 millió forintos perköltséget, szülői felügyeleti jogaikat pedig elvesztik a döntés értelmében.  

Az erkölcsi okokból zárt ajtók mögött hozott ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, a vádlott és védőik felmentést, illetve enyhítést kértek.