Vona Gábor, a Jobbik elnöke korábban harcos, radikális politikus volt, majd hirtelen megjelent a cukiságkampány. Ebbe akár bele is bukhat – hangzott el a TV2 esti hírműsorában, a Tényekben.

 Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője azt mondta a Tényeknek:

Vona nagyon drasztikusan próbálta megváltoztatni a saját magáról kialakult képet, ezt hívták cukiságkampánynak. A gárdamellényt kiskutyára cserélte. Ez az imázsváltás leginkább azzal járt, hogy az ő karaktere összetört.

De nem csak a kiskutyás fotó vagy a vécében készült szelfi háborított fel több jobbikost. Többen tiltakoztak akkor is, amikor Vona Gábor a hanuka alkalmából jókívánságait küldte Köves Slomó rabbinak.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője azt mondta:

A hardcore szélsőjobboldali támogatók számára elfogadhatatlan a Jobbik zsidóság felé tett gesztusa.

A szakértők szerint tehát, miközben a Jobbik elnöke gesztusokat tesz a baloldali és a liberális szavazóknak, saját törzsszavazóit elidegeníti a párttól. Ezért esett akkorát Vona és pártja népszerűsége a Jobbikban, miközben a liberálisok és a baloldaliak is elutasítják.

Egy hétvégén nyilvánosságra hozott felmérés szerint

a Jobbik népszerűsége már az MSZP-t is alulmúlja.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Jobbik korábbi hívei szerint Vona már több mint vállalhatatlan. A Jobbik hétvégi rendezvényén tüntettek is Vona ellen. 

Vona Gábort egy plakáton "radikális kiscicának" nevezték.

Többen azt mondták, hogy amikor beléptek a Jobbikba, nem erről a politizálásról volt szó.

Vona Gábor szerint azonban nincs változás. Azt mondta:

Nem távolabb került az alapító nyilatkozatától, hanem közelebb került hozzá. Nem letért az útról, hanem folytatja az útját.

Ez annyiban igaz, hogy Vona Gábort ugyanaz a keménymag veszi körül, mint évekkel ezelőtt – hangzott el a Tényekben. Továbbra is bizalmát élvezi Gyöngyösi Márton, aki korábban azért szólalt fel a parlamentben, hogy regisztrálni lehessen a fontos pozíciókban ülő, zsidó származású embereket.

Szintén mellette áll egy "Zsiráf" néven emlegetett férfi, akit több korábbi újságcikk is erőszakos bűncselekményekkel hoz kapcsolatba: hivatalos személy elleni erőszak és súlyos testi sértés miatt állt bíróság előtt.