Az LMP elnöksége támogatja Majtényi László államfőjelöltségét, a párt ugyanakkor szívesebben látná, ha az emberek közvetlenül választanák meg a nemzet egységét kifejező köztársasági elnököt - közölte Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezetője.

Az LMP meggyőződése, hogy független, pártok felett álló, a szakmai munkával tekintélyt kivívó államfőre van szükség, aki méltó módon képviseli a Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László által megalapított hagyományokat - mondta, hozzátéve: fontosnak tartják, hogy a köztársasági elnök elkötelezett legyen a fenntartható fejlődés és a jövő nemzedékek ügyei iránt, ezért arra kérték az Eötvös Károly Intézet vezetőjét, ezen pontokat is építse be programjába. 

Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke köztársaságielnök-jelölt lehetForrás: MTI/Kovács Attila

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja ezt azzal egészítette ki: Majtényi László bizonyította, hogy képes őrködni a jogállam felett. Tudjuk, hogy Majtényi László nagy valószínűséggel nem lesz a magyar köztársaság elnöke - jegyezte meg, rámutatva: alternatívát mutatni már önmagában egy értékválasztás.

Az LMP bejelentése - a korábbi ellenzéki közlések fényében - azt jelenti, hogy Majtényi László megkaphatja a jelöléshez szükséges arányú parlamenti képviselői támogatást.