Vágólapra másolva!
A magyar oktatásügy megújítását, Balog Zoltán szakminiszter távozását követelték és a civil szervezetek működésének megnehezítése ellen tiltakoztak vasárnap délután – a szervezők becslése szerint – mintegy 3 ezren a Parlament előtt a Tanítanék Mozgalom felhívására. Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő a demonstráció kezdetével egy időben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ismét csak ürügyként használják fel az oktatás és a pedagógusok ügyét, a tüntetőket nem az oktatás érdekli, és nem a pedagógusokért vonulnak utcára. 
Vágólapra másolva!

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója az eseményen azt emelte ki: egyetlen kormány sem képes odafigyelni minden társadalmi problémára, ezért végeznek pótolhatatlan munkát a civil szervezetek. Szerinte egy magát demokratikusnak tartó kormányzat nem ellenségként, hanem segítőtársként kezeli ezeket a szervezeteket, és akkor is meghallgatja a véleményüket, ha az számára nem hízelgő.

Pilz Olivér, a megmozdulást szervező mozgalom egyik elindítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke azt mondta: a kormányzat nem vette komolyan az általuk jelzett problémákat, amíg nem gyűjtöttek össze az interneten több tízezer támogatót, most pedig a hivatalos egyeztető fórumba próbálják "beterelni" őket, mintha legitimáltatni akarnák velük azt. Kijelentette: Balog Zoltán nem ért a közoktatáshoz, eközben a színpadon egy élő szamarat mutattak be alternatív miniszterjelöltjükként.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Deák Dániel, a Civil Közoktatási Platform tagja jelezte: ügyvédként senkit nem biztathat perindításra, de szakmai és emberi segítséget megad a jogaikat érvényesíteni kívánóknak azzal kapcsolatban, hogy csupán egy december végi kormányrendelet tette világossá, milyen új feltételek mellett érettségizhetnek májusban a szakgimnáziumok diákjai.

A demonstrálók olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Ebben a rendszerben bárki üldözötté válhat", "Pártok hiányában a civileken a sor" vagy "Civilek a hazáért! Civilek a demokráciáért".

Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő szerint a tüntetőket nem az oktatás érdekli, és nem a pedagógusokért vonulnak utcára. „Az oktatás ügyét felhasználva támadják a kormányt, külföldi pénzekből idegen hatalmakért tevékenykednek” – fogalmazott a politikus, a Fidesz és a KDNP véleményét ismertetve. Ha nem így lenne, akkor a demonstrálók is részt vennének a köznevelési kerekasztal ülésein, ahol lehetőség van a szakmai párbeszédre. A kormányzat nyitott minden kritikára és javaslatra – tette hozzá.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hollik István szerint politikai motivációról árulkodik, hogy a Soros által pénzelt szervezetek akkor tüntetnek, amikor emelkedik a pedagógusok bére.

– tette fel a kérdést.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Kitért arra is, hogy a szervezők azzal a mottóval hívták az embereket, hogy ezen szervezetek mögött nem áll senki, azonban nem mondtak igazat. A KDNP-s képviselő szerint az Alapítvány a Tanszabadságért támogatását kérik a tüntetés szervezői, amelynek pénzügyi beszámolóiból kiderül, hogy az elmúlt években

Soros György egyik fő civil szervezetétől, a Nyílt Társadalomért Alapítványtól kapott pénz.

Megjegyezte: a tüntetés szervezői emellett több más, Soros György által pénzelt, a migránsok befogadásáért, a határzár és a bevándorlási szabályok szigorítása ellen fellépő szervezettel "zártak össze", példaként a Krétakört, a Migráns Szolidaritás Csoportot, az Artemisszió Alapítványt említve.