4-es metró: a Fidesz parlamenti vizsgálatot akar

Bánki Erik
Bánki Erik, az MLSZ elnökségének tagja nem zárja ki, hogy fiatal magyar szakember vegye át a válogatottat
Vágólapra másolva!
Miután parlamenti vizsgálóbizottság - a folyamatban lévő nyomozás miatt - nem indítható a 4-es metró építésének korrupciógyanús szerződései ügyében, a Fidesz azt javasolja, hogy a gazdasági bizottság hallgassa meg az érintetteket, köztük Medgyessy Péter volt kormányfőt és Demszky Gábor korábbi főpolgármestert. 
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció azt kezdeményezi, hogy a parlament gazdasági bizottsága a tavaszi parlamenti ülésszak első hetében kezdje el vizsgálni a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyet - közölte Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

A testület ezzel foglalkozó ülésére meghívják Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököket, Demszky Gábor korábbi főpolgármestert,

továbbá helyettesét, Horváth Csabát és Gy. Németh Erzsébetet, aki korábban az MSZP, jelenleg a DK színeiben politizál a Fővárosi Közgyűlésben.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Bánki Erik kizártnak nevezte, hogy az említettek ne tudtak volna azokról a folyamatokról, amelyek "minden idők legnagyobb korrupciós botrányához" vezettek.

Reméli, hogy a meghívottak el is mennek majd a bizottság ülésére, szerinte ugyanis aki nem jelenik meg, annak "vaj van a füle mögött".

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésére hivatkozva a kormánypárti képviselő megjegyezte, hogy a metróberuházás összegének körülbelül egyharmadát ellopták.

- mondta, hozzátéve, hogy a csalás miatt Magyarországnak várhatóan vissza kell fizetnie 59 milliárd forintot az Európai Uniónak.

Az OLAF jelentése 104 oldalas Forrás: Origo

Kitért arra is, hogy parlamenti vizsgálóbizottságot nem lehet felállítani az ügyben, tekintettel a folyamatban lévő nyomozásra.