Magyar Idők: Kellene legalább még egy másodfokú katonai tanács

Vágólapra másolva!
Csak egy fellebbviteli katonai tanács működik az országban, ezért elengedhetetlen egy újabb, másodfokon eljáró katonai grémium létrehozása - írta a Magyar Idők hétfői számában. Előfordulhat például, hogy nem lesz olyan katonai tanács, amely másodfokon tárgyalhatná a 15 vádlottat felvonultató tábornokpert.
Vágólapra másolva!

A cikk szerint alkotmánybírósági döntés alapján január 1-jétől

nem járhat el a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa, az ország egyetlen ilyen másodfokú fóruma olyan ügyben, amelyben korábban már hozott végzést.

Például a tizenöt vádlottat, köztük Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát és honvéd tábornokokat, illetve főtiszteket felvonultató úgynevezett tábornokperben.

A lap szerint ezért

a lehető leggyorsabban létre kell hozni a Fővárosi Ítélőtáblán egy második katonai tanácsot, vagy módosítani kell a törvényt,

hogy más ítélőtáblákon működő ilyen testületek is tárgyalhassanak másodfokon.

Folytatódik a tábornokper

Mint írták, február 14-én folyatódik az eljárás a tábornokperben. Az ügy megismételt elsőfokú eljárása a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt folyik, legkorábban a nyáron hozhatnak ítéletet. A várható fellebbezések nyomán másodfokú eljárásra kell számítani, ám előfordulhat, hogy nem lesz olyan katonai tanács, amely másodfokon tárgyalhatná az ügyet.

Az ügyben 2011 márciusában emeltek vádat, a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa első fokon felmentette a vádlottakat a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés vádja alól. Az ítéletet hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla Ruzsás Róbert hadbíró dandártábornok vezette tanácsa - olvasható a cikkben.