Konténerváros épült Kelebia mellett

2017.02.07. 20:06

Elektromos fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt lakókonténerek, vadonatúj mosó- és szárítógépek, jól felszerelt konditerem, pingpongasztal, biliárdasztal, darts, és wifi-s internet már most van a kelebiai Határvédelmi Bázison. Február végén pedig kinyit a helyi „Üvegtigris" becenevű büfé is. 

Helikopter a kelebiai Határvédelmi Bázison 2017. február 7-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Kelebia az utolsó település a szerb határ felé vezető úton Bács-Kiskun megye dél-keleti részén. A fővárosból szűk három órás út után érünk a faluba, amelyhez a szerb oldalon lévő másik Kelebia és Szabadka is közelebb van, mint Szeged. Innen az a

170 kilométeres műszaki zárrendszer

sincs messze, amelyet magyar katonák alakítottak ki a szerb határnál. Úton-útfélen rendőrautókat lehet látni, amitől olyan érzésünk van, mintha állandó készültség lenne, pedig csak ellenőriznek. A község központjában álló, impozáns erdélyi stílusú templomnál lehúzódunk, hogy megtudjuk, merre van a katonai bázis.

A konténervárost keresik? Mi így hívjuk"

- magyarázza egy középkorú asszony mosolyogva, majd útbaigazít.

Külön körletük van a nőknekFotó: Szabó Gábor - Origo

A falu határán túl földút visz el oda, ahol már várnak ránk. Nem is akárki. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az állománygyűlés után személyesen kalauzol el minket a "konténervárosban". Büszkén mondja, hogy itt 150 katona elfér, a kelebiai pedig csak az első, hiszen Bácsalmáson, Madarason és a Hercegszántón is lesz egy.

„Mi úgy nevezzük ezt, hogy határvédelmi bázis, ami konténerekből épül fel, ez kilencven konténerből áll. Ezt már lakják, a következő telepített állapotban van, a harmadiknál most építik a konténereket, a negyediknél pedig épp befejezték a terepmunkálatokat.

Január és március között mind a négy tábor elkészül."

- teszi hozzá.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökeFotó: Szabó Gábor - Origo

Azt is elárulja, addig lesznek magyar katonák ezen a vidéken, ameddig nem szűnik meg a migrációs nyomás, de bízik benne, hogy a második kerítés után nem kell ennyi katonának itt szolgálnia. Így több idő juthat majd a kiképzésükre és felkészítésükre. Ugyanakkor, ha arra lenne szükség, ezekre a konténerekre bármikor rá lehet építeni egy emeletet, úgyhogy a létszám megduplázható.

„Azért volt fontos ezt megépíteni, hogy a katonáink jobb, komfortosabb körülmények között lássák el a feladatukat. Sokszor tömegszállás jellegű épületekben voltak elhelyezve. Egy helyiségben többen is aludtak. Volt, aki szolgálatban volt és ugyanabban a helyiségben lakott, ahol más éppen aludt volna. Jöttek-mentek, egymást zavarták" – magyarázza.

Négyen alszanak egy szobábanFotó: Szabó Gábor - Origo

Az étkezdét és az orvosi szobát nézhetjük meg először, aztán benézünk a mosó és szárítógépekhez, majd a négyfős, elektromos fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt lakókonténerek következnek.

A hölgyeknek külön lakókonténerük van, külön mosdójuk és WC-jük. Csak a folyosó koedukált, minden más szeparált" - magyarázza Benkő Tibor vezérezredes, aki saját tapasztalaiból merített javaslataival is ellátta a bázis tervezőit.

Szerinte az étkezés és pihenés mellett az is fontos, hogy a katonák jó formában tartsák magukat. A konditeremben látható eszközöket a Honvédelmi Minisztériumtól kapták karácsonyra.

A kulturális kikapcsolódást biztosító helyiség mellett mindenkinek van bizonyos magánszférája, hiszen van saját hálókörlete is" - mondja Benkő Tibor.

Orvosi szobaFotó: Szabó Gábor - Origo

A katonák pingpongozhatnak, biliárdozhatnak és dartstáblára is dobálhatnak, ha ahhoz van kedvük. A wifis internet már most elérhető a bázison, február végén pedig kinyit a helyi „Üvegtigris" becenevű büfé, így emiatt sem kell beutazniuk a faluba.

„Fontos szempont volt, hogy

a katonáink közelebb kerüljenek a szolgálati helyükhöz,

hiszen eddig húsz kilométert utaztak a határig a Mélykúton kialakított szállásukról.
Ha hét óra körül van a váltás, így nem kell fél hat körül elindulniuk. Minél közelebb vannak, annál gyorsabban, egyszerűbben, komfortosabban tudják ellátni a feladatukat."

Katonai teherautókFotó: Szabó Gábor - Origo - Origo

Benkő Tibor azt mondta, az elmúlt másfél évben már több mint 15 ezer katona szolgált a határon. Ezen túl 2016-ban a magyar honvédek több mint negyven hazai és nemzetközi gyakorlaton vettek részt és három földrész tizenkét különböző helyszínén jártak misszióban.

A katonákkal szemben elvárás, hogy mindenki tanuljon, képezze magát, szerezzen magasabb képesítést és nyelvismeretet"

- mondja a vezérezredes, majd hozzáteszi, ehhez arányosan illeszkedik az illetményük is.

Bakancsmosó az udvaronFotó: Szabó Gábor - Origo - Origo

Arról is beszélt, hogy 2017. január 1-jével megteremtették a katonai szolgálat sajátosságait támogató és három pilléren - a megfelelő előmenetelt és illetményt biztosító rendszeren, az egészségmegőrző programokon, valamint a katonák lakhatási támogatásán - nyugvó katonai életpályamodell feltételeit.

Megemlítette, hogy a honvédség lakhatási támogatást biztosít a szolgálati helyüket változtatni kényszerülő katonáknak. Az egészségmegőrző programok rendszerének köszönhetően pedig azokról is tud gondoskodni, akik megsérültek. Végül elmondta, hogy a tavaly óta határvédelmi járőrözésre használt 90 terepjáró mellé idén 100 újabb érkezik a bázisokra.

A kelebiai határvédelmi bázisFotó: Szabó Gábor - Origo