4-es metró: Demszky elmenne a meghallgatásra

2017.02.07. 08:39

Demszky Gábor volt szabaddemokrata főpolgármester várhatóan elmegy a 4-es metró körüli korrupciógyanút vizsgáló parlamenti bizottság ülésére - nyilatkozta a politikus ügyvédje, Magyar György a Magyar Nemzetnek.

Magyar György szerint Demszky jogi felelőssége föl sem vetődött az ügyben. Magyarázata szerint ennek oka, hogy a 4-es metró beruházásának szerződéseit nem az önkormányzat, hanem a cégek kötötték. Meg kell különböztetni a politikai felelősséget a polgári jogitól és a büntetőjogitól, mert aki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentéséből büntetőjogi következtetést von le, jogsértést követ el - jelentette ki.

A legnagyobb korrupciós botrány

Mint korábban megírtuk, fővárosi vizsgálóbizottság létrehozását sürgeti a Fidesz a 4-es metróról készült OLAF-jelentés miatt. A kormánypárt szerint a testület dolga lenne feltárni a metróberuházás körüli korrupciót. A botrányos szerződéseket a Demszky-korszakban kötötték, a jelentés Medgyessy Pétert is érintettnek nevezi.

Mint arról az Origo is beszámolt, pénteken a kormány nyilvánosságra hozta az OLAF 4-es metróról szóló jelentését. A 104 oldalas dokumentum fedlapján érintettként Medgyessy Pétert, a budapesti önkormányzatot és az Alstomot nevezték meg. A botrányos szerződéseket a Demszky-korszakban kötötték.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK