A belső ellentétek ellenére folytatódnak a tárgyalások az ellenzéki pártok között – mondta az Origónak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. A napokban ugyanis Gyurcsány Ferenc DK-elnök azt állította, hogy az MSZP őt megkerülve próbált megállapodni a választási indulásról egy DK-s politikussal. Később kiderült, hogy Lengyel László politológus Niedermüller Péter segítségével mozdította volna el Gyurcsány Ferencet a DK éléről. A titkos találkozón Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is részt vett.

A történtek ellenére természetesen folytatjuk a tárgyalásokat a többi ellenzéki párttal, mivel ezt kívánja az ország érdeke” – mondta az Origónak Gréczy Zsolt. A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint az ellenzéki pártoknak arról mindenképpen meg kell állapodniuk, hogy az egyéni választókerületekben közös jelölteket állítsanak, mivel csak így van esélyük a győzelemre 2018-ban. 

Gréczy Zsolt DK-szóvivő szerint az összeesküvést le kellett leplezniForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az összeesküvést le kellett leplezni, és természetesen a DK-ban van némi gyanakvás a többi baloldali párttal szemben

– mondta Gréczy. Elmondta azt is, hogy Botka László a személyéről nem szeretne előválasztást tartani, míg Bokros Lajos és a Párbeszéd azt szeretné. Az érintett pártoknak ezt egymással kell tisztázniuk – tette hozzá. Konkrét időpontja nincsen annak, hogy a baloldali pártok mikor egyeztetnek újra,

mivel mindenki ismeri egymás számát, így bármikor tudnak beszélni egymással

– mondta a szóvivő.

Dokumentumok és lista

Közben Niedermüller Péter az ATV-nek azt mondta, kétszer találkoztak Lengyel Lászlóval, az első találkozón arról volt szó, hogy ez nem hivatalos megkeresés, hanem egy magánbeszélgetés, a második után viszont már abban maradtak, hogy tájékoztatni fogják a DK vezetőségét. Niedermüller elmondása szerint Lengyel László ígért neki írásos anyagokat, amiből végül nem lett semmi.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjének (jobboldalt) dokumentumokat ígértekForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Gyurcsány Ferenc pedig a HírTV-nek azt mondta, úgy látja, hogy megvalósulhat az újabb baloldali együttműködés, kérdés, hogy milyen formában. „Én magam azt is gondolom, hogy lesz megállapodás a végén, az egyéni körzetekben meg fogunk állapodni. Hogy lesz-e közös lista, vagy nem? Meglátjuk” – tette hozzá.

Lengyel a királycsináló?

MInt arról korábban beszámoltunk, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is részt vett a Lengyel László-féle titkos találkozókon, de arról nem beszélt, hogy ki és miért hívta meg. A baloldalon óriási zavart okozott, hogy kiderült, Lengyel László a DK-s Niedermüller Péter segítségével mozdította volna el Gyurcsány Ferencet a DK éléről.

„Az MSZP, a Párbeszéd, az Együtt, valamint Botka László és egy önjelölt királycsináló a DK háta mögött szervezkedik” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc múlt szombaton tartott évértékelőjében. A DK elnöke csak annyit árult el a titokzatos illetőről, hogy közíró, ám pártjának szóvivője meg is nevezte közösségi oldalán Lengyel Lászlót.