Schiffernek nem tetszik Hadházy magánakciója

parlament, plenáris ülés, országgyűlés, schiffer andrás és szél bernadett
Vágólapra másolva!
Nem a pártot képviselte Hadházy Ákos akkor, amikor elment a Lengyel László szervezte találkozóra – ezt mondta az Origónak Schiffer András, az LMP egyik alapítója. Hadházy ugyanis titokban leült tárgyalni a baloldali ellenzékkel arról, hogy hogyan hagyják ki Gyurcsány Ferencet a baloldali választási együttműködésből. Arról is beszélt, hogy az LMP-nek megvan a véleménye a "ballib bohóckodásról". Sallai R. Benedek, az LMP elnökségi tagja is elismerte az Origónak, hogy csak utólag értesültek az egyeztetésről.
Vágólapra másolva!

Schiffer András szerint nem szerencsés, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke elment a baloldali pártok titkos találkozójára, amit Lengyel László politológus szervezett.

Sajnálatosnak tartom, hogy az LMP vezető politikusa, a párt képviselője nem tartja magát a párt kollektíve meghozott döntéseihez – mondta az Origónak.

Mint korábban megírtuk, az LMP kongresszusa idén januárban már második alkalommal is megerősítette, hogy a párt önállóan indul a 2018-as választáson, és mind a 106 egyéni körzetben saját jelöltet állít. Ennek ellenére ült le tárgyalni Hadházy, mindenféle felhatalmatás nélkül.

Schiffer Andrásnak nem tetszik, amit lát Forrás: Origo

Schiffer ennek kapcsán azt is mondta, hogy az LMP "biztosan nem volt ott" a találkozón. Amikor visszakérdeztünk, hogy eszerint Hadházy partizánakciójáról van szó úgy reagált, hogy

azt kell érteni, amit mondtam.

Schiffer megjegyezte, hogy az LMP-nek

az egész ballib bohóckodásról világos, robusztus és nagy legitimitással bíró álláspontja van,

és megismételte, hogy szerencsétlen dolognak tartja, hogy ehhez a döntéshez a párt egyik vezetője nem tartja magát. Arra a kérdésre, hogy mit gondol, kell-e szankcionálni Hadházyt az eset miatt, Schiffer annyit mondott: ő nem gondol semmit.

Kommunikációs baki

Sallai R. Benedek, az LMP elnökségi tagja jóval engedékenyebb Hadházyval kapcsolatban az ügy kapcsán.

Megerősítette, hogy az elnökség előzetesen nem kapott tájékoztatást Hadházytól, de nem is a sajtóból értesültek, mivel utólag a társelnök beszélt a tárgyalásról.

Sallai Róbert Benedek szerint ártatlan az ügy Forrás: Origo

Sallai szerint ártatlan dolog történt, de azt elismerte, hogy a párt tagsága érzékenyen reagált. Arról beszélt, hogy a 9 fős elnökségre és az 5 fős frakcióra annyi feladat hárul, hogy óhatatlanul is ahhoz vezet, hogy a kommunikációt kapkodva szervezik. "Bakiztunk, rosszul kezeltük az eset politikai súlyát, nem gondoltuk, hogy ebből hír lesz" – mondta.

Napirendre kerül Hadházy

Sallai szerint mivel Hadházy Ákos az alapszabály értelmében egy személyben képviseli a pártot, joga volt úgy dönteni, hogy meghallgatja Lengyel Lászlóékat. "Ezt nem érzem isten ellen való véteknek, és nem is jelent változást ahhoz a határozatunkhoz képest, hogy nem fogunk össze korábban már lejáratódott pártokkal" – jegyezte meg. Sallai ezen a 2014-ben az összefogásban részt vevő tömörüléseket érti.

A 2014-es vert sereg nem fér bele az LMP-nek Forrás: MTI/Kovács Attila

Az LMP szerda délutántól többnapos elnökségi ülést tart, ezen napirenden lehet a titkos tárgyalás is.

Összefogás, de csak új emberekkel

Sallai véleménye egyébként az, hogy az LMP minden további nélkül vállalna egy olyan együttműködést, amelyből az elmúlt 27 év szimbolikus személyei kimaradnak. Szerinte a párt nem azt állította, hogy senkivel nem fog összefogni, hanem azt, hogy nem lép partnerségre olyanokkal, akik lejáratták magukat, és méltatlanná váltak az ország vezetésére.

Nem az LMP képtelen az együttműködésre, hanem a pártot próbálják meg belerángatni olyan szövetségbe, amelyek résztvevői számunkra vállalhatatlanok. Jelenleg senkivel nem folytatunk tárgyalásokat" – szögezte le.