Ókori perzsa kincseket találtak egy kamionban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2016. szeptember 29-én 23 óra 50 perckor az M5-ös autópálya 71.400-as méterszelvényénél ellenőriztek egy kamiont, amit egy 50 éves török állampolgár vezetett. A vezetőfülke átvizsgálása során egy zacskóban találtak 14 darab antik, aranynak vélt pénzérmét, valamint az ülés alatt egy rézedényt és további réztárgyakat. Az ellenőrzést végzők értesítették a Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársait. A társszervek a közösen végrehajtott helyszíni szemle során a járműben összesen 101 darab, különböző alakú, méretű, ábrákkal ellátott, antiknak vélt tárgyat találtak. Az előzetes szakértői vélemény alapján a lefoglalt tárgyak ókori régészeti leletek, amelyek a közel-keleti térségből származhatnak – asszír, sumér, perzsa eredetűek –, így feltételezhetően műkincsnek minősülnek.
Vágólapra másolva!
A világon egyedülálló, időszámításunk előtti 9-7. századból származó, 160-200 millió forintra becsülhető összértékű közel-keleti műkincseket foglaltak le az M5-ös autópályán.
Vágólapra másolva!
Egy kincs a sok közül Forrás: Police.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai még tavaly, szeptember 29-én nem sokkal éjfél előtt ellenőriztek egy kamiont az M5-ös autópályán. Egy 50 éves török állampolgár volt a sofőr. A vezetőfülke átvizsgálása során egy zacskóban 14 darab antik, arany pénzérmét, az ülés alatt pedig egy rézedényt és további réztárgyakat találtak.

Az ellenőrzést végzők értesítették a kecskeméti rendőröket. A helyszíni szemlén összesen 101 darab, különböző alakú, méretű, ábrákkal ellátott, antiknak vélt tárgyat találtak a kamionban.

Felbecsülhetetlen kulturális örökség Forrás: Police.hu

Az előzetes szakértői vélemény alapján a lefoglalt tárgyak ókori régészeti leletek, amelyek a közel-keleti térségből származhatnak – asszír, sumér, perzsa eredetűek –, így

feltételezhetően műkincsnek minősülnek.

A kamiont vezető 50 éves török férfit

különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság

megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, 2016. szeptember 30-án őrizetbe vették, majd a nyomozási bíró elrendelte előzetes letartóztatását.

Szakértő vizsgálta meg a zsákmányt Forrás: Police.hu

A nyomozók szerint a férfi a lefoglalt tárgyakat Isztambulban vette át 2016. szeptember 26-án azért, hogy 300 euróért Lengyelországba szállítsa őket. A régiségek ellenőrzése során kiderült, hogy

ezek egyetlen nyilvántartásban sem szerepelnek, nem hiányoznak sem múzeumból, és egyetlen magángyűjteményből sem.

Az eljárás során kirendelt szakértők megállapításai szerint a lefoglalt műtárgyak közül az

eredeti urartui bronzkincs becsült értéke 80 millió forint,

a római aranyérméké közel 4,5 millió forint.

A térképen a Kr.e. 9—7. században virágzó Urartu kiterjedése látható és azok az országok, amelyeknek mai területére esik az ókori királyság. Forrás: Police.hu

A bronztárgyak az ókori Urartu királyságból – a mai Törökország és Örményország területéről – valók, az időszámításunk előtti 9-7. századból. Egy magas rangú katona sírjából kerülhettek elő a lószerszámok, csengettyűk, tegezek fémborításai, csatok, harci szekér alkatrészei, egy bronzsisak és egy bronzüst, amiből a világon összesen négy darabot találtak eddig a kutatók. A fémtárgyakon látható földlerakódás nagyon hasonló mindegyiken, ami arra utal, hogy ugyanarról a lelőhelyről kerülhettek elő.

Összesen 200 milliósra becsülik a kamion különleges rakományát Forrás: Police.hu

Ugyanakkor a régiségek között vannak hamisítványok is – például pecséthengerek, kőedények, szobrok –, amelyek megtévesztésre alkalmasak és ha eredetiként dobják piacra, együttes értékük meghaladhatná a 100 millió forintot. A szakértő véleményében kifejtette, hogy

a világon egyedülálló leletegyüttest

foglaltak le.

Vannak a tárgyak között eredetiek és hamisítványok is Forrás: Police.hu

Az ügyben február 8-án fejezték be a nyomozást. Az iratokat a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségnek küldik el azzal, hogy kezdeményezik a lefoglalt tárgyak elkobzását. A leleteket egyébként most a Szépművészeti Múzeumban őrzik.

Egy szobor, amelyet ideiglenesen a Szépművészeti Műzeum őriz Forrás: Police.hu