Még mindig csak tesztelik a Széll Kálmán tér óráját

Óra Széll Kálmán tér
Vágólapra másolva!
Újra elindította kedden, igaz, csak tesztüzemben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Széll Kálmán téri órát, amely január közepén hibásodott meg, feltehetően a hideg miatt. A tesztüzem első órái nem voltak túl sikeresek, szerda reggel megint nem a pontos időt mutatta az óra.
Vágólapra másolva!

Az Origo kereste az üzemeltetőt, a BKK-t, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy az óra vezérlő elektronikájában van a hiba, és

Magyarul ez feltehetőleg azt jelenti, hogy a vezérlőegységbe szereltek bele új alkatrészeket, és a teljes vezérlés működését tesztelik most megint. Ezzel kapcsolatban pontosítást kértünk a BKK-tól, de egyelőre nem válaszoltak.

Amikor mi a helyszínen jártunk, nem sokkal dél után, már pontosan járt a digitális óra, amely a régi, analóg szerkezet helyére épült Fotó: Mudra László - Origo

Január közepén, amikor a Széll Kálmán tér felújítása után üzembe helyezett óra már nem működött megfelelően, az órát tervező és megépítő cég, a S39 Hybrid Design Manufacture azt állította, hogy a vezérlőegységet eredetileg beltérre tervezték, vagy a metró kijárati, vagy az ügyfélközpont épületébe, végül azonban a BKK kérésére került ideiglenesen az óratoronyba.

Ezt az állítást akkor a BKK cáfolta, mondván: „sem az épületek terveit készítő építészek, sem a BKK nem rendelkezik olyan tervvel, amely ezen épületekbe helyezte volna az óra vezérlőjét”, ezzel szemben „az óra megvalósulási tervei és a karbantartási dokumentumok egyaránt az órában elhelyezett vezérlőegységet rögzítenek”.

Elég szűk az oszlop, a vezérlés állítólag elég szűken fért csak bele Fotó: Mudra László - Origo

Az órát 2016 májusában adták át, amikor egy hónapos próbaüzem kezdődött, amit aztán júniusban négy hónappal meghosszabbítottak. A BKK szerint

a műszaki átadás-átvételkor nem merült fel a tervező cég részéről, hogy át kellene helyezni a vezérlést, de a próbaüzem alatt már jelezték.

Ekkor a könnyebb üzemeltethetőségre hivatkoztak, de azt nem közölték hivatalos formában, hogy hidegben az óra nem működik megfelelően.