Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint jó döntést hozott azzal, hogy nyilvánosságra hozta a pártját érintő összeesküvést, majd azt is elárulta egy interjúban, mire kérték Niedermüller Pétert. De kiderült az is, hogy Molnár Zsoltot hazaküldték Gyurcsány február 4-i évértékelőjéről, hogy ne hozzák kínos helyzetbe. 

„Nem az követi el a hibát, aki szóvá teszi, hogy ki akarják hagyni az ellenzéki pártok közötti egyeztetésből" – így reagált Gyurcsány Ferenc a keddi Egyenes Beszédben azokra a hangokra, hogy az összefogás esélyeit rontja, amikor a nyilvánosság előtt kritizálja a baloldali pártokat. 

Gyurcsány Ferenc leleplezte az ellene szőtt összeesküvéstForrás: MTI/Balogh Zoltán

Molnárt hazaküldték

Gyurcsány az adásban felsorolta azt a négy pontot, amivel kapcsolatban Lengyel Lászlóék megkeresték Niedermüller Pétert, a DK-alelnökét: 

  • Abban kérték a segítségét, hogy Gyurcsány Ferenc ne legyen rajta a listán. 
  • Arra is megkérték, hogy ne Gyurcsány vezesse a tárgyalódelegációt, ha Botka László elmegy a DK-hoz. 
  • Újabb tárgyalásra hívták Niedermüllert, de arra kérték, hogy ne tudjon erről a DK vezetése. 
  • A negyedik kérés pedig az volt a DK politikusa felé, hogy a pártja egyáltalán ne tudjon a tárgyalásokról. 

A DK elnöke arról is beszélt, hogy az évértékelőjére Molnár Zsolt is el akart menni, de hazaküldték,  hogy ne szedje szét a sajtó. „Jó időben vagyunk, hogy kifizessük a tanulópénzt" – folytatta a DK elnöke, majd hozzátette: mélyen elkötelezett abban, hogy a 106 választókörzetben legyen koordinált egyéni jelölt. 

Molnár Zsoltot hazaküldte GyurcsányForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lengyel László állt a háttérben

Mint arról korábban beszámoltunk, a belső ellentétek ellenére folytatódnak a tárgyalások az ellenzéki pártok között – mondta az Origónak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. A napokban ugyanis Gyurcsány Ferenc DK-elnök azt állította, hogy  az MSZP őt megkerülve próbált megállapodni  a választási indulásról egy DK-s politikussal. Később kiderült, hogy Lengyel László politológus Niedermüller Péter segítségével mozdította volna el Gyurcsány Ferencet a DK éléről. A titkos találkozón Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is részt vett, de erről nem szólt a párttársainak.