Kevesebb bűncselekmény történt tavaly Budapesten

2017.02.09. 14:04

A regisztrált bűncselekmények száma 13 százalékkal csökkent Budapesten tavaly, a 2015-ös évhez képest. Emellett a felmérések szerint biztonságosabbnak érezzük Budapestet, ami Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerint sok mindennek köszönhető. Nem csak annak, hogy csökkent a rendőrök reakcióideje, de sokszor már a helyszínen meghallgatnak egy tanút. Évet értékelt a vezérőrnagy.

Bucsek Gábor budapesti főkapitány értékelte 2016-otFotó: Adrián Zoltán - Origo

Amíg 2015-ben 70 062 bűncselekményt regisztráltak a fővárosban, tavaly csak 60 864-et, a nyomozások eredményessége pedig 40 százalékra emelkedett. 2016 -ban 44 gyilkosság történt. Ezeknek közel 94 százalékát sikerült megoldaniuk, de ezzel még nem elégedett, hiszen minden ügyben meg kell találni a tettest.

Az emberölések, a testi sértések, valamint a közterületi garázdaság esetében közelíteni kell a felderítési maximumhoz" - közölte Bucsek Gábor, aki arról is beszélt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal év végi felmérése alapján a budapestiek szerint biztonságosabb a főváros, mint 2015-ben volt.

14 százalékponttal nőtt azoknak az aránya, akik biztonságban érzik magukat a fővárosban; az ő arányuk 79 százalék." - magyarázta.

Állandó rendőri jelenlét

A vezérőrnagy azt is elmondta, hogy az emberek szubjektív biztonságérzetének szinten tartásához szükséges a 24 órás rendőri jelenlét, ezért szakítottak azzal, hogy csak autóval járőrözzenek Budapesten. Az elmúlt évben

a rendőrök 2 millió 590 ezer órát szolgáltak Budapesten.

Azt mondta, olyan intézkedeseket kellett bevezetnünk, amelyek a rendőrség reagálási idejét csökkentik. Ezt úgy tudták elérni, hogy az úgynevezett tevékenységirányítási központ munkáján változtattak. Ez azt jelenti, hogy a kerületekből "átcsoportosítottak" járőröket, bűnügyi technikusokat, bűnügyi bizottságokat és nyomozókat is, így biztosítva azt, hogy azok helyett a kerületek helyett, ahol nem volt számottevő bűncselekmény egy adott időszakban, egységes irányítás mellett más kerületben teljesítsenek szolgálatot.

Sokszor volt olyan, hogy egy rendőr más kerületekben teljesített szolgálatot, amivel azt tudtuk biztosítani, hogy 14 percre csökkent a riasztásról a kiérkezéséig tartó idő." 

- mondta.

Emellett az intézkedések is gyorsabbak voltak tavaly, mint tavalyelőtt.

Sokszor már a helyszínen kihallgatták a tanúkat, és elkészítették a jegyzőkönyvet, így a sértetteknek nem kellett megjelennie a kapitányságon. A főkapitány arról is beszélt, hogy 2016-ban számos olyan eset volt, amelyben a rendőrkutyák segítségével jutottak el az új nyomhoz, vagy a tettesig. 

Azoknál a helyszíneket, ahol a minimális esélye megvolt annak, hogy valamilyen nyomot hátrahagyott az elkövető, minden esetben éltünk azzal a lehetőséggel, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományában lévő nyomkövető kutyákat kutyavezetőkkel alkalmazzuk. 

- mondta.

Zéró toleranciát hirdettek

Bucsek GáborFotó: Adrián Zoltán - Origo

A betörésekre, az autótolvajokkal kapcsolatos, valamint a kábítószeres ügyek megoldására pedig speciális egységeket hoztak létre, amelyek tavaly már önálló szervezeti egységként működtek. 

Jelentősen, 1859-ről 1187-re csökkent a gépkocsilopások száma, az autófeltöréseké pedig 2560-ról 2100-ra" - ismertette a főkapitány.

A felmérés alapján a lakásbetörések száma több mint 21 százalékkal, a rablásoké csaknem 27 százalékkal, a kifosztások száma pedig 20 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest, de a garázdaságokból és közterületen elkövetett bűncselekményekből is kevesebb történt.

A kábítószer-bűnözéssel kapcsolatban a főkapitány arról beszélt, a BRFK élére állt annak a kezdeményezésnek, hogy minden kerületben legyen kábítószerügyi egyeztető fórum, bevonva a civil szervezeteket és az önkormányzatokat. Hozzátette,

a múlt évben zéró toleranciát hirdettek a drogdílerek ellen,

a keresleti oldalon pedig a civil szervezetekkel együtt segítő kezet tudnak nyújtani az érintetteknek.

Bucsek Gábor a BRFK iskolai bűnmegelőzési tevékenységet is megemlítette. Azt mondta, szeretnék a gyerekeknek bemutatni a munkájukat annak érdekében, hogy esetleg a későbbiekben ezt a pályát válasszák.

A bankkártyás csalókra is vadásznak

Arról is beszélt, hogy a rendőrség előtt új kihívások állnak, például az elektronikusan megszerezhető információkkal vagy a bankkártyákkal összefüggő visszaélésekkel kapcsolatban, amelyek visszaszorítására egy kifejezetten csúcstechnológiai bűnözés elleni önálló osztályt hoztak létre.

Az utánpótlásunknak köszönhetően biztosított volt, hogy a megfelelő számú rendőr legyen a budapesti utcákon, minden túlórát ki tudtunk fizetni" 

- mondta az Origónak a főkapitány arra a kérdésre, megterhelte-e a BRFK-t az, hogy a tavalyi nemzetközi terrorhelyzet miatt több rendőrt vezényeltek év végén a nagy ünnepi rendezvényekre. 

Bucsek Gábor úgy fogalmazott, az is nagy segítség volt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon dolgozó rendőröket nem küldték le a határra, nekik nem kellett a határvédelemben részt venniük.

A főkapitány azt monda, idén is szeretnének ilyen eredményesek lenni. A céljuk az, hogy tovább csökkenjen a reagálási idejük és még hatékonyabban tudjanak fellépni a kábítószer-hálózatokkal szemben.