Kevesebb bűncselekmény történt tavaly Budapesten

BRFK évértékelő Bucsek Gábor Bucsek Gábor r. vezérőrnagy rendőrségi főtanácsos Bucsek Gábor rendőrfőkapitány Országos Rendőr-főkapitányság Budapest Rendőrség r. vezérőrnagy rendőrségi főtanácsos Évértékelő
Bucsek Gábor r. vezérőrnagy, budapesti főkapitány értékelte 2016-ot
Vágólapra másolva!
A regisztrált bűncselekmények száma 13 százalékkal csökkent Budapesten tavaly, a 2015-ös évhez képest. Emellett a felmérések szerint biztonságosabbnak érezzük Budapestet, ami Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerint sok mindennek köszönhető. Nem csak annak, hogy csökkent a rendőrök reakcióideje, de sokszor már a helyszínen meghallgatnak egy tanút. Évet értékelt a vezérőrnagy.
Vágólapra másolva!
Bucsek Gábor budapesti főkapitány értékelte 2016-ot Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Amíg 2015-ben 70 062 bűncselekményt regisztráltak a fővárosban, tavaly csak 60 864-et, a nyomozások eredményessége pedig 40 százalékra emelkedett. 2016 -ban 44 gyilkosság történt. Ezeknek közel 94 százalékát sikerült megoldaniuk, de ezzel még nem elégedett, hiszen minden ügyben meg kell találni a tettest.

- közölte Bucsek Gábor, aki arról is beszélt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal év végi felmérése alapján a budapestiek szerint biztonságosabb a főváros, mint 2015-ben volt.

- magyarázta.

Állandó rendőri jelenlét

A vezérőrnagy azt is elmondta, hogy az emberek szubjektív biztonságérzetének szinten tartásához szükséges a 24 órás rendőri jelenlét, ezért szakítottak azzal, hogy csak autóval járőrözzenek Budapesten. Az elmúlt évben

a rendőrök 2 millió 590 ezer órát szolgáltak Budapesten.

Azt mondta, olyan intézkedeseket kellett bevezetnünk, amelyek a rendőrség reagálási idejét csökkentik. Ezt úgy tudták elérni, hogy az úgynevezett tevékenységirányítási központ munkáján változtattak. Ez azt jelenti, hogy

a kerületekből "átcsoportosítottak" járőröket, bűnügyi technikusokat, bűnügyi bizottságokat és nyomozókat is,

így biztosítva azt, hogy azok helyett a kerületek helyett, ahol nem volt számottevő bűncselekmény egy adott időszakban, egységes irányítás mellett más kerületben teljesítsenek szolgálatot.

- mondta.

Emellett az intézkedések is gyorsabbak voltak tavaly, mint tavalyelőtt.

Sokszor már a helyszínen kihallgatták a tanúkat, és elkészítették a jegyzőkönyvet, így a sértetteknek nem kellett megjelennie a kapitányságon. A főkapitány arról is beszélt, hogy 2016-ban számos olyan eset volt, amelyben a rendőrkutyák segítségével jutottak el az új nyomhoz, vagy a tettesig.

- mondta.

Zéró toleranciát hirdettek

Bucsek Gábor Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A betörésekre, az autótolvajokkal kapcsolatos, valamint a kábítószeres ügyek megoldására pedig speciális egységeket hoztak létre, amelyek tavaly már önálló szervezeti egységként működtek.

- ismertette a főkapitány.

A felmérés alapján a lakásbetörések száma több mint 21 százalékkal, a rablásoké csaknem 27 százalékkal, a kifosztások száma pedig 20 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest, de a garázdaságokból és közterületen elkövetett bűncselekményekből is kevesebb történt.

A kábítószer-bűnözéssel kapcsolatban a főkapitány arról beszélt, a BRFK élére állt annak a kezdeményezésnek, hogy minden kerületben legyen kábítószerügyi egyeztető fórum, bevonva a civil szervezeteket és az önkormányzatokat. Hozzátette,

a múlt évben zéró toleranciát hirdettek a drogdílerek ellen,

a keresleti oldalon pedig a civil szervezetekkel együtt segítő kezet tudnak nyújtani az érintetteknek.

Bucsek Gábor a BRFK iskolai bűnmegelőzési tevékenységet is megemlítette. Azt mondta, szeretnék a gyerekeknek bemutatni a munkájukat annak érdekében, hogy esetleg a későbbiekben ezt a pályát válasszák.

A bankkártyás csalókra is vadásznak

Arról is beszélt, hogy a rendőrség előtt új kihívások állnak, például az elektronikusan megszerezhető információkkal vagy a bankkártyákkal összefüggő visszaélésekkel kapcsolatban, amelyek visszaszorítására egy kifejezetten csúcstechnológiai bűnözés elleni önálló osztályt hoztak létre.

- mondta az Origónak a főkapitány arra a kérdésre, megterhelte-e a BRFK-t az, hogy a tavalyi nemzetközi terrorhelyzet miatt több rendőrt vezényeltek év végén a nagy ünnepi rendezvényekre.

Bucsek Gábor úgy fogalmazott, az is nagy segítség volt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon dolgozó rendőröket

nem küldték le a határra, nekik nem kellett a határvédelemben részt venniük.

A főkapitány azt monda, idén is szeretnének ilyen eredményesek lenni. A céljuk az, hogy tovább csökkenjen a reagálási idejük és még hatékonyabban tudjanak fellépni a kábítószer-hálózatokkal szemben.