Mégsem zárta ki Vona Gábor a zsidózó vecsésieket

2017.02.11. 17:55

A határidőhöz képest egyhetes késéssel, de a Jobbik csak megszülte a döntését a tavaly decemberi hanukabotrány kapcsán. Az ígéret úgy szólt, hogy az ügynek kizárás lesz a vége, Vonáék most mégis beérték egy megrovással.  

Csak megrovásban részesítette a Jobbik etikai bizottsága Szabó Attilát, a Jobbik vecsési elnökét a tavaly decemberi trágár hanukagyalázása miatt – ezt az érintett jelentette be a helyi szervezet Facebook-oldalán. Szabó hozzátette, hogy a csütörtökön kézhez vett határozatban felhívták a figyelmét, ha még egy hasonló eset történik, akár már kizárással is sújthatják.

A bejelentésForrás: Facebook

Más kérdés, hogy az előző év végén kirobbant botrány kapcsán Vona Gábor pártelnök egyértelműen kizárást ígért be a vecsésieknek. Akkor azt mondta, hogy ami történt, az "elfogadhatatlan", éppen ezért a következmények sem fognak elmaradni. Vona maga indított etikai eljárást az ügyben, mert szerinte ilyennek nincs helye a pártban. Úgy tűnik, mégis.

A hanukaügy

Mint ismert, Vona Gábor pártelnök és Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő közös levélben köszöntötték tavaly a magyarországi zsidó egyházakat hanuka alkalmából. A levél tartalmát Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője nyilvánosságra hozta, mert álságosnak tartotta Vonáék dörgölőzését. Az ügy kipattanása heves indulatokat váltott ki a Jobbik radikális-antiszemita táborában, ezek közül is kiemelkedett a vecsésiek húzása, akik a közösségi oldalukon határolódtak el Vona Gábortól, majd a hanuka ünnepéről is trágár módon írtak.

A december 29-i bejegyzést azóta eltávolítottákForrás: Facebook

Kemény dió

Az Origo kedden írta meg, hogy bár a január elején indított etikai vizsgálat 30 napos határideje lejárt, információink szerint pedig a meghallgatások is hetekkel korábban befejeződtek, a Jobbik mégsem hozta nyilvánosságra a vecsésiekről szóló döntést.

Vona Gábornak csak a tekintete szúrósForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A vezetőség ugyanis azzal a dilemmával küzdhetett, hogy ha megkegyelmeznek Szabó Attiláéknak, mind a vizsgálatot vasszigorral beindító Vona, mind pedig a néppártosodó és a szélsőségeket elutasító Jobbik veszít a hiteléből. Ha viszont kirúgják a vecsési szervezetet, akkor tovább mélyülhet az árok a radikális tábor és Vonáék között. A döntés fényében a Jobbik utóbbitól tartott inkább. Vagyis az álbaloldali fordulattal próbálkozó Jobbikban egyre nagyobb a káosz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK