Hiába az össztűz, Trump szavahihetőbb a médiánál

2017.02.12. 20:15

A republikánus amerikai elnök és a liberális média között rossz a viszony, kettejük kapcsolata a napokban újabb mélypontra zuhant. Egy felmérés azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a szavazók nagyobb része tartja szavahihetőbbnek a Trump-kabinetet, mint az őt támadó sajtót.

A választók 53 százaléka tartja hazugnak a médiát, miközben csak 39 százalékuk szerint áll meg ugyanez a Trump-kormányra – idézi a Hirado.hu az Emerson College Polling Society február elején publikált felmérését.

A regisztrált szavazók közül többen tartják szavahihetőbbnek az Egyesül Államok elnökét, mint a sajtót.

 

Donald Trumpnak hisznekForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Eltérő szimpátiák

A kérdésben a párthovatartozás szerinti szakadás egyértelmű: a republikánus szavazók 91 százaléka szerint őszinte Donald Trump és kormánya, míg a demokraták 78 százaléka szerint az elnök és a kabinet nem az. Hasonló törésvonal figyelhető meg annál a kérdésnél, amely a sajtóban megjelenő információkra vonatkozott. Míg a demokraták 62 százaléka szavahihetőnek, a republikánusok elsöprő többsége, 88 százaléka igaztalannak tartja a médiát.

A magukat függetleneknek mondók inkább hamisnak értékelték a kormányzatot, a média megítélése ebben a körben 48-48 százalékon áll.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szavazók nagyobb része inkább meg van elégedve a kabinet teljesítményével.

Az elnök híveiForrás: Getty Images/2017 Getty Images/Spencer Platt

A pártpreferencia persze itt is mérvadó, hiszen a republikánusok 89 százaléka szerint pozitív, 5 százalékuknál pedig negatív Trump teljesítménye. Eközben a demokratáknál 81 és 17 százalék ugyanez, természetesen ellentétes előjellel.

A kutatás készítői megjegyzik, hogy az 50 százalékos támogatottsági határt a függetlenek miatt nem lépi át az elnök, mivel náluk a kabinet elutasítottsága 52 százalékos a 41 százalékos támogatottsággal szemben.

Médiumok Trump ellen

A Reuters egyik legutóbbi cikke éppen az amerikai médiaviszonyokról szól. Ebben az szerepel, hogy A Fox Newson, valamint néhány más csatornán kívül az amerikai média nagy része liberális, és egyértelműen szembemegy Trumppal."A Reuters hozzáteszi: ebből kifolyólag a média nem mindig bánt igazságosan a republikánus politikussal. Maga Trump is beszélt erről, legutóbb a beutazási rendelete kapcsán. Az elnök úgy látta, hogy a sajtó tisztességtelen, mert nem akar hírt adni a terrorizmusról. Trump úgy ítéli meg, hogy a média így akarja a közvéleményt befolyásolni a tiltó intézkedése kapcsán.

Az idő eldönti

A harc végkimenetele kérdéses, addig négy évet kell várni, a soron következő elnökválasztásig. Legkésőbb addig.

Olyanok is kérdezhetnek, akik eddig nemForrás: Thinkstock

Komoly átrendeződés is megfigyelhető a sajtópalettán, a Fehér Ház sajtótájékoztatóin olyan kis szereplők is szóhoz jutnak, amelyek eddig nem is álmodhattak ilyesmiről. Donald Trump pedig – az eddigi elnöki kommunikációs csatornáktól eltérően – a hagyományos médiától távol, a Twitteren hasít, leginkább a fiatalok táborában.