Hiába az össztűz, Trump szavahihetőbb a médiánál

Donald Trump Speaks To Conservative Party Of New York State Reception In New York City GettyImageRank2 campaign conservative hair mexico PORTRAIT RACE right Trump WALL POLITICS ELECTION
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 07: Republican presidential candidate Donald Trump speaks while accepting the Conservative Party of New York State's nomination for president on September 7, 2016 in New York City. Following the event Trump will take part in a forum with Hillary Clinton, to answer questions on veterans issues and national security. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A republikánus amerikai elnök és a liberális média között rossz a viszony, kettejük kapcsolata a napokban újabb mélypontra zuhant. Egy felmérés azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a szavazók nagyobb része tartja szavahihetőbbnek a Trump-kabinetet, mint az őt támadó sajtót.
Vágólapra másolva!

A választók 53 százaléka tartja hazugnak a médiát, miközben csak 39 százalékuk szerint áll meg ugyanez a Trump-kormányra – idézi a Hirado.hu az Emerson College Polling Society február elején publikált felmérését.

A regisztrált szavazók közül többen tartják szavahihetőbbnek az Egyesül Államok elnökét, mint a sajtót.

Donald Trumpnak hisznek Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Eltérő szimpátiák

A kérdésben a párthovatartozás szerinti szakadás egyértelmű: a republikánus szavazók 91 százaléka szerint őszinte Donald Trump és kormánya, míg a demokraták 78 százaléka szerint az elnök és a kabinet nem az. Hasonló törésvonal figyelhető meg annál a kérdésnél, amely a sajtóban megjelenő információkra vonatkozott. Míg a demokraták 62 százaléka szavahihetőnek, a republikánusok elsöprő többsége, 88 százaléka igaztalannak tartja a médiát.

A magukat függetleneknek mondók inkább hamisnak értékelték a kormányzatot, a média megítélése ebben a körben 48-48 százalékon áll.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szavazók nagyobb része inkább meg van elégedve a kabinet teljesítményével.

Az elnök hívei Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Spencer Platt

A pártpreferencia persze itt is mérvadó, hiszen a republikánusok 89 százaléka szerint pozitív, 5 százalékuknál pedig negatív Trump teljesítménye. Eközben a demokratáknál 81 és 17 százalék ugyanez, természetesen ellentétes előjellel.

A kutatás készítői megjegyzik, hogy az 50 százalékos támogatottsági határt a függetlenek miatt nem lépi át az elnök, mivel náluk a kabinet elutasítottsága 52 százalékos a 41 százalékos támogatottsággal szemben.

Médiumok Trump ellen

A Reuters egyik legutóbbi cikke éppen az amerikai médiaviszonyokról szól. Ebben az szerepel, hogy

A Reuters hozzáteszi: ebből kifolyólag a média nem mindig bánt igazságosan a republikánus politikussal. Maga Trump is beszélt erről, legutóbb a beutazási rendelete kapcsán. Az elnök úgy látta, hogy a sajtó tisztességtelen, mert nem akar hírt adni a terrorizmusról. Trump úgy ítéli meg, hogy a média így akarja a közvéleményt befolyásolni a tiltó intézkedése kapcsán.

Az idő eldönti

A harc végkimenetele kérdéses, addig négy évet kell várni, a soron következő elnökválasztásig. Legkésőbb addig.

Olyanok is kérdezhetnek, akik eddig nem Forrás: Thinkstock

Komoly átrendeződés is megfigyelhető a sajtópalettán, a Fehér Ház sajtótájékoztatóin olyan kis szereplők is szóhoz jutnak, amelyek eddig nem is álmodhattak ilyesmiről. Donald Trump pedig – az eddigi elnöki kommunikációs csatornáktól eltérően – a hagyományos médiától távol, a Twitteren hasít, leginkább a fiatalok táborában.